Stižu veganska jaja

Dve Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja. Čudesna jaja (Les Merveilloeufs) nastaju pod nadzorom stručnjaka Pariske škole za industrijsku biologiju.

Veganska jaja, koja su osmislile Filipin Solije i Šerilin Tavazuk, uskoro – sredinom godine, najverovatnije – trebalo bi da budu u prodaji, prenosi Juro njuz

Umesto kokošjih, Les Merveilloeufs (kovanica nastala od reči merveilleux – čudesno i oeufs – jaja) moći će da konzumiraju oni koji žele da se hrane veganski. 

„Lista sastojaka i dalje se dopunjuje i uskoro će biti otkrivena. Za sada najveći deo čine mahunarke. Ispitujemo još pravi balans sastojaka koji bi činio konačnu formulu“, otkrile su Solijeova i Tavazukova.

Veganska jaja će se koristiti potpuno isto kao i kokošija. Bez problema moći će da se prave kajgane, kuvana jaja, kolači sa jajima... Ipak, jedan od izazova su recepti sa penom od belanaca koja i dalje nije onakva kakva bi trebalo da bude.

„Spremne smo da se suočimo i sa tim izazovom“, poručuju kreatorke veganskih jaja. 

Kada je u pitanju „pakovanje“, to jest ljuska, stručnjaci rade na opcijama koje će biti u skladu sa ekološkim principima najvišeg standarda.

U odnosu na kokošija jaja, veganska sadrže oko 10 odsto proteina i masti manje, nisu toliko kalorična i, budući da su od mahunarki, imaju dijetalna vlakna. 

Za ono što će najviše interesovati konzumente – ukus – Solijeova i Tavazukova kažu da je teško opisati, ali ističu da ova jaja imaju „sumporastiji“ ukus od kokošijih.

„Kada smo počeli sa pravljenjem veganskih jaja, najteže je bilo kopirati to kako jaja reaguju pri kuvanju“, otkrile su naučnice i dodale da se jaja na koja smo navikli koriste na toliko različitih načina, što komplikuje proces repliciranja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. новембар 2024.
11° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње