Mladi genijalci Matematičke gimnazije neprestano nižu uspehe

Na kraju svake godine sabiraju se uspesi i biraju učenici koji su svojim dostignućima pomerili granice. Van svake konkurencije su mladi genijalci Matematičke gimnazije, koji svojim uspesima iznova potvrđuju da naša zemlja ima znanje i potencijal.

Matematička gimnazija u Beogradu obiluje takvom decom, a tome u prilog govori činjenica da gde god da su otišli, vraćali su se sa medaljama.

Na petnaestoj Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike, održanoj u Almatiju od 10. do 14. januara 2019, učenici Matematičke gimnazije su osvojili četiri zlatne i dve bronzane medalje i ekipno drugu nagradu u konkurenciji 82 ekipe, odnosno 540 takmičara iz 18 zemalja.

Zlatna medalja iz matematike pripala je Milošu Milićevu, a bronzana Jovanu Toromanoviću. Aleksandar Stanojčić i Dobrica Jovanović osvojili su dva zlata iz fizike, a iz informatike odličja su osvojili Pavle Martinović (zlato) i Mladen Puzić (bronza).

Istorijski uspeh mladih matematičara uz podršku NIS-a

Na 60. međunarodnoj olimpijadi iz matematike za srednjoškolce, tim Srbije, sačinjen od šest učenika Matematičke gimnazije, postigao je izvanredan uspeh.

Izvanredne rezultate postigli su i na Juniorskoj matematičkoj balkanskoj olimpijadi na Kipru, odakle su poneli šest medalja.

Na 11. međunarodnom takmičenju Romanian Master of Mathematics osvojili su pet medalja i drugo mesto.

Na takmičenju iz matematike u Bukureštu (od 20. do 25. februara) učestvovale su 24 najbolje svetske srednjoškolske reprezentacije, a članovi srpske ekipe osvojili su nekoliko odličja: zlatnu medalju dobio je Pavle Martinović, dve srebrne pripale su Aleksi Milojeviću i Jeleni Ivančić, a dve bronzane osvojili su Jovan Toromanović i Miloš Milićev.

U ekipnom plasmanu Srbija deli drugo mesto sa Korejom, iza ekipe Sjedinjenih Američkih Država, a slede Izrael, Rusija, Kina.

Na 36. balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 29. aprila do 5. maja održala u Moldaviji, mladi matematičari iz Srbije ekipno su osvojili prvo mesto.

U konkurenciji 11 zvaničnih i šest gostujućih zemalja, matematička ekipa Srbije je sa 182 poena osvojila prvo mesto, a pojedinačno su mladi matematičari osvojili tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Mladi fizičari, hemičari i matematičari osvojili su 15 medalja na ovogodišnjim međunarodnim olimpijadama – jednu zlatnu, devet srebrnih i pet bronzanih medalja.

Srpski tim sastavljen od petorice gimnazijalaca ostvario je istorijski uspeh na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje.

Samo je još jednom u istoriji učešća Srbije na ovom takmičenju ostvaren ovakav uspeh – u Padovi 1999. godine. Ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama.

Veliki uspeh naših mladih genijalaca je za svaku pohvalu i divljenje. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару