Čovek koji je napravio prvu igru za kvantni računar

Razvoj kvantnih računara sve više napreduje, a njihove potencijalne mogućnosti i primene se još istražuju. Iako smo još daleko od potpuno funkcionalnih kvantnih kompjutera za komercijalnu upotrebu, neki stručnjaci su se zapitali: šta trenutna kvantna tehnologija može da učini za svet koji znamo?

Dr Džejms Vuton, istraživač Odeljenja kvantne tehnologije kompanije IBM, prvi je čovek koji je napravio igru za kvantni kompjuter i time pokrenuo kolege i ljubitelje tzv. gejminga da razmišljaju o korišćenju dostupnih kvantnih tehnologija za programiranje i razvoj kompjuterskih igara.

„Isprva sam samo hteo da istražim da li kvantni kompjuteri mogu da se koriste i u te svrhe. Prva igra koju sam napravio bila je Borba brodova, koja je samo implementirana pomoću kvantnog kompjutera i veoma je jednostavna aplikacija. Iako izgleda da je programiranje za kvantne kompjutere veoma teško i da je potrebno biti naučnik, ja sam želeo da pokažem da ipak može bilo ko da nauči da napravi nešto poput Borbe brodova. Ta prva igrica nije pravljena za igranje, već za upoznavanje ljudi sa time kako se programira za kvantni kompjuter“, rekao je dr Vuton za RTS.

Posle prve igre koja je napravljena 2017. godine, Vuton je počeo da razvija nove igre za kvantne kompjutere, pa je tako osmislio igru po principu slagalice za one koji žele da uče o novom načinu programiranja. Cilj igre je bio da igrači razviju intuiciju za mehaniku igre, kako bi razumeli kvantno programiranje.

Dr Vuton ističe da je važno i zanimljivo pitanje: Šta kvantna tehnologija može da uradi za svet kompjuterskih igrica?

„Klasični računari su odlični u obavljanju većine poslova potrebnih za igrice. Mislim da će se i ubuduće u te svrhe koristiti više klasične nego kvantne tehnologije. Ipak, kvantni računari će moći da poboljšaju kompjuterske igre. Postoje mnogi problemi koji su trenutno preteški da bi se rešili dovoljno brzo, pa dizajneri igara moraju da traže najbolji način da ih premoste. Korišćenjem kvantnih računara oni će u tome biti slobodniji. Najbolji primer je generisanje postupaka, gde nasumična generacija sadržaja može da bude poboljšana i da omogući dizajnerima da eksperimentišu na nove načine“, objasnio je Vuton.

 

Ovaj naučnik je prve igre dizajnirao kada je IBM napravio projekat Q – jedinu metodu pomoću koje se moglo pristupiti pravim kvantnim kompjuterima. Dr Vuton je koristio IBM hardver, obezbeđen preko IBM Q Experience usluge, dok je za sve igre koristio programski jezik Python na klasičnom kompjuteru. Od tada, IBM je napravio otvoreni projekat nazvan Qiskit i zasad je to najbolji način da se koristi Python za programiranje na kvantnim računarima. Vuton veruje da taj hibridni pristup u domenu kreiranja igrica veoma obećava: klasični kompjuteri generišu sadržaj, a kvantni kompjuteri ga analiziraju.

„Moj savet ljudima koji žele da eksperimentišu sa kvantnim igrama je da započnu jednostavno, primenjujući jednostavnu mehaniku igre. Na primer, da koriste kubit da bi pratili da li je brod potonuo ili nije, ili pomoću nekoliko kubita da implementiraju ponašanje neprijatelja“, poručio je dr Džejms Vuton, s nadom da će slobodan pristup ovoj tehnologiji pomoći ljudima da uče i učestvuju u nauci koja stoji iza kvantnih tehnologija. Dugoročno gledano, on se raduje što će videti sjajne igre koje su omogućili kvantni kompjuteri.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару