Betovenova muzika od srca

Već sa 30 godina kod Betovena su počeli da se primećuju znaci otoskleroze mešovitog tipa, bolesti srednjeg i unutrašnjeg uha koja ga je 1819. godine dovela u stanje potpune gluvoće. No, nije poznato da li je veliki muzičar patio od nekih drugih bolesti i od čega je umro.

Muzika Ludviga van Betovena možda je i bukvalno dolazila iz njegovog srca. Naučnici pretpostavljaju da je nemački kompozitor patio od srčane aritmije čije su obrasce pronašli i u nekim njegovim delima.

Neujednačen srčani ritam koji je veliki kompozitor mogao osetiti snažnije od ostalih, jer je veći deo života bio potpuno gluv, odvija se u predvidivim intervalima i po predvidivim obrascima, pa su neka njegova muzička remek-dela možda i bukvalno došla iz njegovog srca.

"Verujemo da smo neke od tih aritmičnih srčanih otkucaja uspeli otkriti u nekim njegovim muzičkim delima. Kao da ih je unosio u svoju muziku ", kaže kardiolog koji je vodio istraživanje, dr Zahari Goldberger sa Medicinskog fakulteta u Vašingtonu.

Naučnici su pratili obrasce aritmičnih otkucaja srca u nekim Betovenovim delima, te otkrili iznenadne, neočekivane promene tempa i notnog ključa koje se poklapaju sa neujednačenim srčanim otkucajima, a rezultate su izneli u časopisu "Perspectives in Biology and Medicine".

 U poslednjem, emocijama nabijenom delu Kvarteta za gudače u B-Duru, Opus 130, za koje je sam kompozitor rekao da ga može naterati u plač, tonski centri se naglo menjaju.

Među muzičkim naznakama u Betovenovim delima može se pronaći i reč "beklemt" (prigušeno), koja se u ovom slučaju može protumačiti kao osećaj pritiska i probadanja u predelu grudnog koša, što je povezano sa srčanim oboljenjima. Naučnici  kao drugi primer navode neujednačen ritmični obrazac na početku klavirske sonate br. 26 u Es-Duru, Opus 81 a.

"Ova sonata je  nastala u vreme kada je Betoven bio pod velikim emocionalnim stresom, a svima nam je poznato da je takvo stanje okidač za artimije. Jedan od razloga za stres mogla je biti austrijska objava rata Napoleonovoj Francuskoj", objašnjava Goldberger i dodaje da su muzička dela Ludviga van Betovena za njega poput "svojevrsniog muzičkog elektrokardiograma".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару