Slanača

Izvor mineralne lekovite vode „Slanača“ ‒ jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini ‒ poslužio je za formiranje banjskog lečilišta, a korišćen je još u doba Rimljana, kasnije i u doba Turaka.

Davne 1702. godine u spisima se spominje izvor slane vode po kome je mesto Slankamen dobilo ime. Tek je 1834. godine austrougarska vlast ogradila izvorište i kaptirala više izvora u jedan. Prva hemijska analiza mineralne vode iz Slankamena izvršena je 1876. godine, a 1900. godine voda je označena kao lekovita.

Nakon toga je osnovano akcionarsko društvo „Slanjača", a ubrzo zatim je obnovljen izvor, napravljeno slano kupatilo, kao i gostionica.

Savremeni razvoj lečilišta je počeo 1964. godine, kada je izgrađena nova bolnička zgrada. Danas je tu moderan centar za rehabilitaciju sa novim objektima ‒ uz modernu tehnologiju i osposobljeno ljudstvo, spada u red vrhunskih ustanova za posttraumatska stanja i neurološka oboljenja.

Specijalna bolnica „Dr Borivoje Gnjatić" je visokospecijalizovana ustanova za produženo lečenje i medicinsku rehabilitaciju, banjske terapije poput: kineziterapije, elektroterapije, hidroterapije, radne terapije, termoterapije, foto-terapije, magnetoterapije, laseroterapije i akupunkture. Pacijenta po prijemu pregledaju specijalista fizijatar i internista.

Nakon urađenih analiza, terapije se obavljaju timski, uz budno oko stručnjaka. U okviru hidro-bloka rade se terapije u kojima se uglavnom primenjuje prirodna mineralna voda.

„U okviru te slane vode imamo procedure u kadama i procedure u bazenu. Kade su hidromasažne i ujedno su aeracionomasažne, tako da pružamo sve elemente balneološke terapije u smislu mineralne vode i njenih svojstava ‒ s obzirom na to da je ona slana i sadrži dosta selena, kao i ostalih materija", kaže Saša Veljković, glavni fizioterapeut Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić" u Starom Slankamenu.

To dejstvo se pojačava pritiskom vode, odnosno doziranjem pritiska vode putem aeracione masaže ili hidromasaže. Naravno, u to su uključeni i terapeuti, kada je u nekim specifičnim slučajevima potrebna individualna masaža.

Mineralna voda se ubraja u slano-jodne vode, hloridno-natrijumskog tipa, temperature 18,4˚C, dogreva se do željene vrednosti i koristi u terapeutske svrhe. Nije radioaktivna, a ukupne mineralizacije je 6,850 g/l bogatog sastava.

Osim hidroprocedura u okviru hidromasažnih kadi, postoji i kada koja koristi struju ‒ galvanska kada ‒ kao i četvoroćelijske kupke koje takođe koriste galvansku struju u terapijama.

Pacijenti mogu dobiti individualnu masažu samo za ruke, kao i samo za leđa. U habat kadama se takođe primenjuje individualan rad sa pacijentima ‒ tom prilikom vežbaju u kadi (ili se radi individualna masaža), objašnjava Saša Veljković. „Pokrivena su sva oboljenja lokomotornog sistema ‒ tako da kod nas pacijenti mogu obavljati sve te terapije. Imamo i ležeće pacijente i one koji putuju i dolaze na terapiju kod nas", dodaje.

U okviru hidro-bloka postoji i bazen gde se takođe sprovode terapije u okviru ove ustanove. Na odeljenju se sprovode i parafinoterapije i terapije blatom ‒ peloidom. Nameravaju da prošire terapijske procedure. U okviru toga je planirano da pored bazena budu urađene sauna, slana soba i druge procedure.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи