Podizanje imuniteta hladnom vodom?

Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno kod dece, kako bi bila zdrava, jaka, vesela i energična. Međutim, u najmlađem uzrastu, ona su u svakodnevnom životu izložena velikom broju virusa i bakterija. Igra sa vršnjacima, posebno u vrtiću, gde u jednoj prostoriji boravi mnogo dece, često izaziva razne infekcije. Roditelji se zato s razlogom pitaju kako da zaštite svoju decu i ojačaju im imunosistem.

I dok doktori uglavnom preporučuju uravnoteženu ishranu, boravak u prirodi na čistom vazduhu, dovoljno sna i mnogo tečnosti, u jednom sibirskom vrtiću imaju neobičan način za podizanje imuniteta kod dece.

Verovali ili ne, deca u Sibiru se polivaju hladnom vodom kako bi im ojačao imunitet. Svakog jutra, bez obzira na to kolika je spoljna temperatura, u dvorištu vrtića u mestu Krasnojarsk, odeveni samo u donji veš, sipaju sebi kofu hladne vode na glavu.

Vaspitačice kažu da to jača njihov imunosistem. Ovaj vrtić je jedini takve vrste u Sibiru. Počeo je da radi pre više od 20 godina i još tada su sauna i bazen bili izgrađeni uz glavnu zgradu. Tadašnji direktor i vaspitačice, obožavaoci aktivnosti na otvorenom, shvatili su da imaju priliku da decu uključe u tipično ruski sistem fizičkog vaspitanja.

Potapanje u hladnu vodu je nešto na šta su Rusi navikli. Međutim, deca starosti od tri do sedam godina premala su za ledenu vodu. Zato je odlučeno da prvo treba kratko da borave u sauni, potom izlaze u dvorište vrtića da bi se polili hladnom vodom i odmah zatim se vraćaju u dobro ugrejane prostorije, gde se oblače. Voda kojom se polivaju ima oko 23 stepena. 

„Ponekad im dajemo vodu čija je temperatura samo 18 stepeni, ali to ne činimo pre proleća, jer tada su dani duži i nema smrzavanja napolju. Naravno, može biti i niža temperatura vode, ako deca baš traže, ali se to ne dešava često“, kaže instruktorka plivanja Oksana Kabočko.

Devojčica Daša objasnila je da se onaj ko to radi jednom dnevno, neće razboleti. Kada su je pitali da li joj je hladno ‒ odgovorila je da nije jer je na to navikla.

„Ne kažem da su naša deca baš uvek zdrava, ali svakako se brže oporavljaju. Nisu tako osetljiva na epidemije kao druga deca. Mi smo tokom godina uočili da su naša deca ta koja se poslednja razbole“, kaže Jevgenija Vaseckaja, direktorka vrtića.

Krasnojarsk se nalazi na jugu Sibira, pa je temperatura ponekad veoma niska. Ako padne ispod minus 25 stepeni, ova aktivnost se odlaže. Odlaže se i u slučaju jakog vetra da bi se sprečile promrzline.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару