ponedeljak, 09.04.2018, 08:53 -> 09:56
Izvor: RTS
Autor: Dragana Daničić
Povratak korenima - Sofi Meni Jovanović
U okviru Meseca frankofonije u Francuskom institutu, prvi put se u Beogradu održao Sajam francuskog kulinarstva. Glavna gošća bila je Sofi Meni Jovanović, glavna i odgovorna urednica prestižnog magazina Cuisine et Vins de France, koja je tom prilikom održala dva predavanja.

Povratak korenima
Prvo predavanje koje je Sofi održala u Francuskom institutu okupilo je brojnu publiku sa željom da čuju šta su "Nova stremljenja francuskog kulinarskog umeća", dok je drugo predavanje bio master klas održan u Ugostiteljsko turističkoj školi. Francuska kuhinja ne prestaje da diktira nove kulinarske trendove, ali je ove godine ponovo u modi ostati veran tradiciji koja u jelima ove zemlje živi vekovima.
"Novi trend u Francuskoj je "povratak korenima". Tradicionalno kuvanje je stil života, način na koji se hranimo. Obožavamo tradicionalna jela poput makaron kolača. Francuska kuhinja je podređena tehnici i po tome se razlikuje od ostalih. Mi smo možda prvi koji su razmišljali o tehnici u kuvanju. Na primer, zbog toga baš makaron kolače nije lako napraviti." kaže Sofi.
Francuska kuhinja svoj najveći procvat doživljava zahvaljujući političkoj postavci apsolutističke monarhije koja je vrhunac dostigla u periodu vladavine Luja XIV u 17. veku. Raskošna jela, dela veštih majstora kuhinje, postala su sredstvo da se uveliča vladar. Ovu kuhinju odlikuju bujoni, konsomei, peciva, 3.000 patentiranih sosova, sirevi, guščja pašteta, puževi ili dagnje. A ko nije još probao, bar je čuo za francuske deserte poput krem brulea, suflea ili musa. Sofi, čiji je otac poreklom Srbin, ipak voli i naša jela.
"Obožavam vaše specijalitete. Sviđa mi se način na koji spremate meso, povrće i druga jela. Ta hrana isijava dobro iz mene." kaže Sofi, koja je četiri godine bila vlasnica jednog restorana.

Manje je više
Za razliku od srpskog kulinarskog ubeđenja da svega mora biti mnogo, Francuzi su uvek pribegavali minimalizmu, pogotovo kada je reč o dekoraciji. Sofi kaže da je, u finalu najbitnije, za zdravo i zabavno kuvanje naći kvalitetne namirnice. "U kuhinji, manje je više.
Ukoliko imate dobre namirnice, lako je kuvati." poručuje i dodaje da je nekada za manjak kreativnosti i inspiracije dovoljno prošetati po marketu. " Upijajte mirise začina, svežih namirnica, dodirnite proizvode... Uključite sva vaša čula i dobićete fenomenalne ideje." preporučuje Sofi. Njen kredo je: kuhinja je manje komplikovana nego što to izgleda. Uz malo mašte, entuzijazma i dobrog upravljanja svojim vremenom, nije teško pripremati atraktivna jela.
Uputstvo
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.
Broj komentara 0
Pošalji komentar