Preosetljive nanotube ‒ nova upotreba nanomaterijala
Istraživači Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) dizajnirali su senzore koji mogu da otkriju prisustvo pojedinačnih molekula proteina, proizvoda živih ćelija. Kako se najavljuje, ti senzori će moći da se koriste za proveru kvaliteta hrane, praćenje virusnih infekcija, ćelijske proizvodnje korisnih proteina, funkcije neurotransmitera, komunikacije među bakterijama…
Prema rečima dr Majkla Strana, profesora hemijskog inženjerstva na MIT, u čijoj su laboratoriji već razvijani senzori za različite vrste molekula, u pitanju je najosetljivija tehnologija koja postoji. „Verujemo da ćemo upotrebom ove tehnologije moći da pronađemo iglu u plastu sena", istakao je.
Kako bi nanotube, ugljenični nanocilindri koji fluoresciraju pod laserskom svetlošću, mogle da postanu detektori za molekule koji su nama potrebni, istraživači su ih „presvlačili" sa DNK, proteinima ili drugim molekulima koji imaju afinitet prema željenom molekulu. Nakon vezivanja „molekula-mete", menja se fluorescencija nanotube, što se može izmeriti.
Što više vezanih molekula, to je veće smanjenje fluorescencije. To je način da se ovakvim testom prati aktivnost jedne jedine ćelije ‒ bilo da je reč o ljudskim, bakterijskim ćelijama, bilo o ćelijama kvasca..
Prema rečima istraživača, za takve senzore nema granica. „Ovakva platforma omogućiće otkrivanje i molekula koji su dosad bili ispod granice detekcije. To će unaprediti biološka istraživanja signalnih molekula, kao i praćenje kvaliteta proizvoda dobijenih pomoću mikroorganizama u biofarmaceutskim granama industrije", rekao je Juao Dong, student postdoktorskih studija i istraživač na projektu.
Smatra se da će ta tehnologija imati značajno mesto u inovativnom lečenju bolesti, u kom će ćelije samog pacijenta biti stimulisane da proizvode potrebni terapeutski protein, i nakon toga vraćene u njegovo telo.
Prema rečima profesora Strana, nanosenzorima pratiće se aktivost dragocenih terapeutskih ćelija.
Osim toga, senzori će moći da se koriste i za proveru kvaliteta hrane, praćenje virusnih infekcija, ćelijske proizvodnje korisnih proteina, funkcije neurotransmitera, komunikacije među bakterijama...
Priredila Marija Stevanović
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар