Читај ми!

Sabor NMS 2024: Nagrađene najbolje starogradske pesme i romanse, večeras se takmiče autori novokomponovanih narodnih pesama

Pobednička kompozicija prve večeri takmičarskog festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, u kategoriji „Starogradske pesme i romanse" je „Na dnu boce“ koju je komponovao i izveo Đorđe Čavić.

Pobedničku kompoziciju, sa drugog mesta, prema glasovima stručnog žirija, prati kompozicija Kako si srećo (kompozitor i tekstopisac Dragan Pavlović, aranžman Aleksandar Kovačević), koju je izvela Jasna Đokić.

Trećeplasirana je pesma Beograde beli grade, (kompozitor i aranžer Rade Radivojević, tekstopisac Dragan Radonjić) koju je otpevao Strahinja Živanović.

Kompozicija Tamburice moja mila koju je izvela Marija Serdar, a komponovala Mari Mari osvojila je najviše glasova publike  i nagradu „Pobednik publike“. Autor teksta je Darko Mirković. 

Žiri koji je odlučivao o najboljim kompozicijama prve takmičarske večeri Sabora narodne muzike Srbije 2024, u kategoriji „Starogradske pesme i romanse“ radio je u sastavu : Bilja Krstić, Nenad Kamidžorac, Jelena Gavrilović, Ivan Milinković i predsednik žirija, Žarko Dančuo.

Po tri prvoplasirane kompozicije u prvoj večeri (Nove starogradske pesme i romanse) i po tri prvoplasirane kompozicije u drugoj večeri (Novokomponovane narodne pesme) festivala Sabor NMS 2024, osvajaju i novčane nagrade: po 300.000 dinara za prvo mesto, po 200.000 dinara za drugo i po 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu. Takođe, opredeljena je i nagrada publike (100.000 dinara), koja glasa putem SMS poruka.

SMS glasanje

Svoj deo prihoda od pristiglih SMS poruka tokoom glasanja publike za najbolju pesmu (sinoć i večeras), Radio-televizija Srbije će donirati Domu za decu i lica sa razvojnim smetnjama „Dr Nikola Šumenković", u selu Stamnica, kod Petrovca na Mlavi.

Tim ove republičke ustanove socijalne zaštite izuzetno je posvećen inkluziji više od tri stotine štićenika u život društvene zajednice, svaka pomoć će im biti dragocena i dobrodošla.

Dodeljena posebna priznanja

Priznanja SEMUS-a, za izuzetan autorski i izvođački doprinos- „Nacionalni estradno- muzički umetnik Srbije“, dodeljena su: Slavku Peroviću, Zvonku Bogdanu i Zoranu Dašiću Daši, frontmenu grupe „Legende'“.

RTS čestita svim učesnicima, a večeras (21.00, RTS1) tokom druge večeri Sabora NMS 2024 za titule i nagrade će se takmičiti autori i izvođači novih 14 kompozicija, u kategoriji „Novokomponovane narodne pesme“. 

Revijalni program obeležiće nastupi Dragane Mirković i Snežane Sneki Babić, kao i pobednička pesma prošlogodišnjeg izdanja festivala (Eh, da mogu), u izvođenju Aleksandre Ristanović.

Direktan prenos programa festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, možete pratiti od 21 sat na RTS 1, Radio Beogradu 1 i internet platformama RTS Planeta i RTS Zvuk.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару