Читај ми!

Otvoren konkurs za kompozicije Sabora narodne muzike

Po peti put, Sabor narodne muzike Srbije biće održan na proleće, a zajedno ga organizuju Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije i Radio televizija Srbije.

Nedavno je objavljen je Javni konkurs za izbor kompozicija petog Sabora narodne muzike Srbije 2023. godine, koji će trajati do 31. januara 2023. godine, sa pozivom autorima da konkurišu sa novim kompozicijama. 

Konkurs je otvoren do 31. januara.

Opšti utisak i učesnika i publike je da su četiri prethodna izdanja Sabora itekako osvarila cilj: da se nakon tri decenije pauze ponovo organizuje i uz podršku RTS-a pokloni najširem auditorijumu - nacionalna muzička manifestacija posvećena autorima, uz izvođenje pesama u duhu tradicionalne narodne muzike ovih prostora.

Dana 25. novembra 2022. godine, objavljen je konkurs za izbor kompozicija narednog, petog Sabora narodne muzike Srbije, sa pozivom autorima da konkurišu sa novim kompozicijama (najviše dve), s napomenom da predlažu i vokalne interpretatore. 

Do 31. januara 2023. autori mogu da pošalju svoja dela, na adresu: Savez estradno muzičkih umetnika Srbije, ul. Dečanska 14/7 , 11 000 Beograd.

Na prvom Saboru izvođene su kompozicije sa nekadašnjeg Beogradskog sabora, koje su postale hitovi koji se slušaju i danas. Na drugom, trećem i četvrtom Saboru izvedeno je ukupno 128 kompozicija, od kojih su neke bile izuzetno zapažene i koje se i sada emituju na radio i TV stanicama i izvode na prigodnim svečanostima i veseljima...

Na petom Saboru biće izvedene 24 kompozicije. U dva polufinala biće predstavljeno po 12 kompozicija od kojih će po šest kompozicija biti izvedeno u finalu.

Izvođače će pratiti Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića i Narodni orkestar pod upravom Siniše Vićentijevića, uz direktan TV prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

Pored objavljenog Javnog konkursa, kao i „video poziva" koji se u formi TV spota emituje na RTS-u, SEMUS je neporsredno pozvao i sve autore koji su učestvovali na prethodnim izdanjima festivala, da pošalju svoje predloge. 

Podsećamo, posebnost Sabora narodne muzike Srbije je u tome što se na ovoj nacionalnoj muzičkoj manifestaciji predstavljaju, afirmišu, slave i takmiče autori. 

Zato je u fokusu Sabora - izbor najbolje kompozicije nove narodne  muzike. 

Sabor svakako ima izuzetan značaj i za interpretatore kompozicija na ovoj manifestaciji jer stiču priliku da se predstave širokom auditorijumu RTS- a.

Osim titula i priznanja Sabora, za najbolje autore su i ovoga puta predviđene i novčane nagrade  u iznosu od 300.000, 200.000 i 100.000 dinara.

Nadamo se da će i ovog puta biti veliki odziv autora, obzirom da je prethodno bilo prijavljeno i preko 500 kompozicija, i da će iz toga proizaći novi hitovi Sabora narodne muzike Srbije.

 

Detalje konkursa saoštio je u Jutarnjem programu Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару