Читај ми!

Voditelji Sabora 2022 vas pozivaju da u subotu uveče pratite finale festivala

Za subotu uveče, 4. jun, zakazana je spektakularna završnica festivala Sabor 2022, manifestacije posvećene afirmaciji autora, podsticaju stvaralaštva i negovanju kvaliteta narodne muzike.

U spektakularnom tevizijskom šou programu na RTS 1 Radio Beogradu 1, RTS Svet i RTS Planeti – čućemo i videti 16 takmičarskih pesama i isto toliko izvođača – finalista Sabora 2022 i saznati ko su „najbolji među najboljima“ na ovom nacionalnom festivalu narodne muzike.

Voditelji Sabora 2022, dobro poznata TV lica i autori RTS-a, Bojana Marković i Milan Popović, poveravaju da nakon dve polufinalne emisije, sada sa nestrpljenjem iščekuju subotu uveče, kada će uživo iz RTS-ovog Studija 8 doprineti da i ovo finale Sabora bude upamćeno kao jedinstven praznik najbolje narodne muzike i dobrog raspoloženja.

„Ovaj festival je važan, posvećen je stvaralaštvu narodne muzike i ništa nam nije teško. Ni nama 'sa ove strane', niti našim brojnim kolegama i velikom timu profesionalaca koji su iza kamere. Zaista sa radošću oboje učestvujemo u ovom projektu. Znate da Bojana inače redovno vodi Jutarnji program RTS-a, ja neprekidno snimam nove epizode mog serijala 'Dedovina', ali smo rado i sa ponosom ponovo na ovom zajedničkom zadatku, kao voditelji Sabora jer se radi o važnom projektu, važnoj manifestaciji za našu muzičku scenu i narodnu muziku, kako za stvaraoce tako i za pevače. Svi mi znamo te stare narodne pesme, a malo nas misli o tome – ko pravi nove, ko će da piše nove hitove? Festivali poput ovog se zato i organizuju i ovako, u formi šou programa – koji na prijemčiv način animira publiku da zavoli i neke nove pesme, da upozna i neke nove pevače i autore“, kaže Milan Popović.

Sedam članova Stručnog žirija finala Sabora doneće odluke o nagradama u kategorijama: „Najbolja interpretacija“, „Najbolji tekst“ i „Najbolji aranžman“ Sabora 2022.

Zbrojeni glasovi publike i žirija, odrediće osvajače treće, druge i prve nagrade Sabora 2022, kao i nagrade „Pobednik Sabora 2022“.

Takođe, kompozicija koja tokom glasanja u finalu osvoji najviše SMS glasova publike, osvojiće priznanje „Nagrada publike“.

Tokom četvrtog Sabora narodne muzike Srbije, najistaknutim umetnicima – zvezdama naše narodne muzike, dodeljuju se i prestižna prizanja SEMUS-a: „Nagrada za životno delo“ i „Nacionalna nagrada“ za doprinos estradno-muzičkoj umetnosti.

Tokom programa prvog i drugog polufinala, ova priznanja su uručena: Jeleni Broćić, Gordani Stojićević, Mitru Miriću, Dragici Radosavljević, Nadi Obrić i Draganu Kojiću Kebi.

„I najveće legende narodne muzike su karijere započinjale upravo na ovakvim festivalima. Takođe, mnogi čuveni hitovi naše narodne muzike su premijerno izvedeni upravo na nekom od festivala i zato se radujemo što tu tradiciju nastavljamo, zajednički RTS i SEMUS. Čuli smo zaista divne 32 nove kompozicije tokom dve večeri takmičenja, tokom polufinala i biće uzbudljivo ispratiti ko će poneti titulu pobednika, ali i ko će osvojiti ostala priznanja ovog izdanja Sabora“, navodi Bojana Marković.

„Nastavljamo i sa tradicijom da oni koji glasaju za svoje favorite, ujedno budu i dobrotvori jer će RTS i ovoga puta svoj deo prihoda od pristiglih SMS poruka u finalu donirati u humanitarne svrhe. Pratite finale Sabora u subotu uveče, budite uz RTS – glasajte, pevajte, plešite ili navijajte i – uživajte u muzici“, poziva Bojana.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару