„Parni valjak“ 8. novembra u Areni u Beogradu

Legendarni rok bend „Parni valjak“ proslaviće 44 godine postojanja velikim beogradskim koncertom 8. novembra u Štark areni, u okviru turneje prigodnog imena „Runda 44“.

Nastao na temeljima čuvene zagrebačke „Grupe 220“, zvanično osnovan 11. novembra 1975. godine, „Parni valjak“ je upravo u Beogradu zabeležio svoj prvi nastup 29. novembra iste godine na koncertu više grupa u Hali sportova.

„Mogu odgovorno tvrditi da još uvijek sviramo sa jednakim guštom. U glazbi je bitno, a moj bend drži ta sreća, da smo svi zaljubljenici svog posla. Mi zaista volimo svirati, veselimo se na bini i to se prenosi na publiku. Iza svega stoji žar sviranja“, objašnjava suštinu 44-godišnjeg postojanja „Parnog valjka“ glavni autor i gitarista Husein Hasanefendić Hus.

Od početka predvođen Husom i harizmatičnim pevačem Akijem Rahimovskim, „Parni valjak“ je tokom svoje izuzetne karijere objavio dvadesetak studijskih, nekoliko lajv albuma, mnoštvo kompilacija i nekoliko video-izdanja, prošavši kroz brojne promene postave, a u kolektivnu svest na ovim prostorima urezali su se mnoštvom bezvremenih hitova kao što su Lutka za bal, Stranica dnevnika, Neda, Uhvati ritam, Jesen u meni, Ugasi me, Sve još miriše na nju, Zastave, Sunčanom stranom...

„Dobra pjesma uvijek nađe put. I sad snimamo pjesme koje postaju hitovi, bar po tome kako ih ljudi pjevaju po koncertima“, ističe Hus.

Kreativnu moć „Valjak“ pokazuje i jesenas objavljenim studijskim albumom Vrijeme (Croatia Records), na kojem se uz pet prethodno neobjavljenih pesama, nalaze i singlovi iz poslednjih nekoliko godina: Samo ti (Norma Belle), Prolazi sve, zar ne?, Za malo nježnosti, Opet se smijem, Ljubav, Vrijeme, Kad nemaš kud sa Tinim Kresnik i Otkud ti pravo.

„Upravo je naslov turneje Runda 44 proizašao je iz stiha iz pjesme Kad nemaš kud s novog albuma – 'Ne znam koja runda, al' još uvijek stojim'. Runda 44 je izraz iz sportskog žargona za našu 44. godinu na sceni“, objašnjavaju u „Valjku“.

„Parni valjak“ je tokom 44 godine bio i ostao jedan od najvećih, najuticajnijih i najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije, dobitnik brojnih „Porina“ i mnoštva drugih nagrada i priznanja, čiji je muzički stil s godinama evoluirao, ali je ostao veran svom izvornom rok izrazu i pretežno ljubavnoj tematici.

Od osnivanja, 1975. godine, u Zagrebu do danas, izuzev kratke pauze 1988. godine i neaktivnosti od 2006. do 2009. godine, „Parni valjak“ je održao na stotine koncerata, koji ostaju upamćeni po odličnoj povezanosti s publikom i vrhunskom muzičko-scenskom izvođenju, koje uvek prati produkcija i organizacija svetskog kvaliteta.

Govoreći o unutrašnjoj dinamici između njega i Akija, i odnosima unutar benda, 44 godine kasnije, Hus naglašava da postoji svest o žrtvi i kilometraži, o svemu što su proživeli zajedno.

„Postoji jedno duboko uvažavanje činjenice da smo se zaista borili da dođemo u poziciju u kojoj smo sada. Taman da ništa drugo ne postoji, to je velika stvar. Mi smo različiti ljudi, ali imamo neke momente koje delimo. Postoji međusobno poštovanje svih u bendu i prijateljski odnos koji je čvršći od ugovora, jer ga nemamo“, naglasio je umetnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару