Читај ми!

„Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“, nastavak leksikona Dragoslava Ćetkovića

Dragoslav Ćetković više od šest decenija posvetio je radu u kulturi kao urednik, izdavač i pisac. Da je neumoran i u 90. svedoči njegova nedavno objavljena knjiga „Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“.

Knjiga Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku sadrži više od 700 biografija Srba različitih zanimanja koji su u mnogome doprineli razvoju srpske južne pokrajine. Nastavak je leksikona Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. veku iz 2018. godine. Namera autora je da u dopunjenom izdanju predstavi mlađe ljude, potom javnosti manje poznate Srbe, ali i one zaboravljene.

„Poštene ljude ali poštene, ne u smislu 'veliki sam komunista samo sam veliki patriota', nego da se nešto i pomogne narodu ako već može da se pomogne, a da se pomogne i sebi i da se ispuni i želja koja je u meni. Treba pisati, pisati jer ako se ne napiše, sve što se ne napiše, to se zaboravi“, istakao je Dragoslav Ćetković.

Ideja za biografski leksikon rodila se još 60-tih godina u Obiliću dok je razgovarao sa rudarima koji su učestvovali u stvaranju Kombinata „Kosovo“. Sve što je čuo zapisivao je, istovremeno tragao je za informacijama u kosovskim arhivima, danas malo gde sačuvanim.

„Jedan veliki broj detalja i ličnosti sam našao u Skopskom arhivu, išao tamo i zapisao osnovne podatke. Nećete verovati i jedan dobar broj podataka sam u početku dobio i notirao da bude upisan u knjizi, to su na grobljima, na mestima gde su sahranjeni Srbi na Kosovu i Metohiji. Sa spomenika sam uzimao osnovne podatke, ime i prezime, gde je živeo, ko podiže spomenik i to je bila baza na koju sam ja posle dodavao i ostale podatke koristeći i literaturu i sve moguće načine da se dođe do što većeg broja podataka“, objašnjava Ćetković. 

Da biste znali ko ste, pamtite odakle ste

Leksikon svedoči o uglednim poljoprivrednicima, učiteljima, profesorima, lekarima, inženjerima, kulturnim i sportskim radnicima, dostojanstvenicima Srpske pravoslavne crkve...

„Gospodin Ćetković kao istaknuti građanin Kosova i Metohije i svojevremeno osnivač Centra za kulturu 'Obilić' na Kosovu koji nažalost danas više ne postoji je neko ko je apsolutno ostavio traga za vjek i vjekova ne samo knjigom Srbi na Kosovu i Metohiji nego i knjigama, a ima ih više od 16, koje su posvećene srpskoj južnoj pokrajini. Da biste znali ko ste, pamtite odakle ste, to neka bude poruka ovog značajnog dela profesora Dragoslava Ćetkovića“, kaže Nikola Radanović, glavni i odgovorni urednik Obeležja plus

Knjiga biografskih i istorijskih podataka obogaćena je fotografijama prirodnih lepota i srpskog kulturnog nasleđa i dragoceno je svedočanstvo budućim istraživačima i analitičarima prostora Kosova i Metohije o proteklih 120 godina.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи