Читај ми!

Andrej Korobejnikov u Beogradu - novi niz nastupa eminentnih imena svetskog pijanizma

Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadij Volodosa, Jevgenija Sudbina, Elizabet Leonskaje, Andreja Gunjina, Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina i Deneša Varjona, „Piano Land“ i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru „Steinway & Sons“ Koncertne sezone 2021/2022, zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma, kao i da promovišu „Steinway & Sons“ instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Koncerti Steinway & Sons koncertne sezone će beogradskoj publici predstaviti najpre pijanistu Andreja Korobejnikova, koji nastupa 7. oktobra, a potom i Berija Daglasa - 6. novembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u 20 časova, na čijem su programu dela Čajkovskog, Betovena, Šuberta i Musorgskog. Fazil Saj nastupa 18. decembra.

Prvi koncert kojim počinje Steinway & Sons koncertna sezona 2021/2022, je koncert ruskog pijaniste Andreja Korobejnikova, jednog od najtraženijih i najdarovitijih umetničkih tumača našeg doba.

Andrej Korobejnikov će se predstaviti 7. oktobra 2021. u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20 sati sa sledećim programom: L. van Betoven: Sonata br. 24, op. 78; F. Šubert: Fantazija Wanderer ce-dur, op. 15; S. Rahmanjinov: Etida Tableaux op. 39 (3, 1, 6) , M. Musorgski: Slike sa izložbe.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cena ulaznica su od 1.600 i 2.000 dinara.

Andrej Korobejnikov je rođen 1986. u Rusiji. Sa pet godina počeo je da pohađa prve časove klavira, a samo tri godine kasnije debitovao je na prvom resitalu. Kao izuzetno nadareni muzičar, Moskovski državni konzervatorijum Čajkovskog je upisao sa 15 godina.

Diplomirao je u klasi profesora Andreja Dijeva. Odmah po završetku studija dobio je neobično priznanje „Najbolji muzičar decenije". Diplomirao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.

Pravnik i poliglota 

Pored izuzetnih muzičkih darova, Korobejnikov poseduje i izuzetnu mentalnu radoznalost i intelektualne sposobnosti. Paralelno sa Moskovskim konzervatorijumom, upisao je i Pravni fakultet u Moskvi i stekao diplomu pravnika sa samo 17 godina.

U slobodno vreme kao tinejdžer, objavio je nekoliko akademskih pravnih radova, uključujući i vrlo hvaljeni tekst o pravu intelektualne svojine. Takođe, postao je i plodan kompozitor muzike i poezije. Govori nekoliko stranih jezika uključujući i esperanto.

Korobejnikov sada uživa u vrhunskoj karijeri koncertnog pijaniste, nastupajući sa mnogim vodećim svetskim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Bi-Bi-Si-ja, „Budimpeštanski festivalski orkestar“, „Koncerthaus orkestar“ iz Berlina, Simfonijski orkestar NHK iz

Tokija, „Filharmonijski orkestar Sank Petersburga“... Posebno uživa ugled u Francuskoj, gde redovno nastupa sa orkestrima kao što su "Orchestra de Paris", "Orshester National de France", "Orchester Philharmonique de Radio France".

Među dirigentima sa kojima je Korobejnikov ostvario trajna muzička partnerstva su Alen Altinoglu, Vladimir Aškenazi, Žan Klod Kasedesus, Vladimir Fedosejev, Ivan Fišer, Lorens Foster, Oko Kami, Mihail Pletnev, Andris Poga, Jurij Temirkanov i Antoni Vit.

Na solističkim koncertima, ekspanzivni um i izvanredni muzički talenti Korobejnikova, možda nalaze svoju najsimbiotičniju ravnotežu: postao je poznat po svojim fascinantnim programima u kojima se poezija i književnost susreću sa muzikom u savršenom skladu.

U njegovom kalendaru, solistički nastupi uključuju između ostalih, pozornice najprestižnijih koncertnih prostora na svetu, uključujući Concertgebouv u Amsterdamu, Teatro alla Scala, Tonhalle u Cirihu i londonski Vigmore Hall.

Osim toga, Andrej Korobejnikov je posvećen kamerni muzičar. Njegov klavirski trio sa Vadimom Repinom (violina) i Aleksandrom Knjazevom (violončelo) nadaleko je proslavljen i naišao je na sjajno priznanje kritičara. Osim toga, Korobejnikov uživa u redovnoj saradnji sa tako cenjenim umetnicima kao što su Boris Berezovski, Henri Demarket, Johanes Moser i Borodin kvartet.

Njegova aktivnost na polju kamerne muzike redovna su pojava na mnogim najprestižnijim svetskim letnjim festivalima, uključujući između ostalih Gstaad Menuhin festival, Roque d`Anthéron i Verbier festival...

Diskografska ostvarenja Andreja Korobejnikova svedoče o širini njegovog repertoara i jedinstvenim interpretativnim talentima. Njegovi snimci dobili su brojne nagrade, uključujući, u nekoliko navrata, prestižnu titulu "Diapason d`Or de l'annee".

Među svojim ostvarenjima, Korobejnikov je snimio kompletna dela za solo klavir Skrjabina i dva Šostakovičeva klavirska koncerta (poslednji sa Lati Sinfonia/Oko Kami, za izdavačku kuću „Mirare“). Kao kamerni muzičar, ostvario je vrhunske snimke sa Aleksandrom Knjazevim (Brahmsov album, za izdavačku kuću „Bajerišer rundfunk“) i Johanesom Mozerom (Rahmanjinov i Prokofjev, za „Pentatone“).

Više od dvadeset međunarodnih nagrada 

U mladim danima karijeru je gradio nastupima na uglednim takmičenjima. Iza sebe, Korobejnikov ima više od 20 međunarodnih nagrada. Među njegovim najvećim pobedama su osvajanje Prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Skrjabin“ u Moskvi (2004) i osvajanje Druge nagrade i Nagrade publike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Rahmanjinov u Los Anđelesu (2005).

„Andrej Korobejnikov je osoba izvan svih okvira, ogroman muzičar i veliki intelektualac", napisala je za Teleramu Džudit Čejn.

„Intenzitet je ključna reč za ovog Rusa, on podiže melodije iznutra, poput šampionskog dizača tegova", objavio je Le Figaro.

„Korobejnikovovo stvaranje muzike oblikuje potragu za ravnotežom između racionalnosti i emocija, između analize i isticanja. Ovo je umetnik koji može pronaći dvosmislenost, previranja i bol u muzici, i to opipljivo preneti publici", prenosi BR Klasik.

Steinway & Sons Koncertnu sezonu možete pratiti i na Fejsbuku i Instagramu.

www.facebook.com/steinwaysezona/
www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/ 

четвртак, 01. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару