Читај ми!

Milorad Milinković: Priča o knezu Mihailu je intrigantna, zanimljiva i fantastična

Neposredno pred premijeru filma „Što se bore misli moje“, o poslednjih sedam dana u životu kneza Mihaila Obrenovića, reditelj Milorad Milinković ističe da je u pitanju veoma intrigantna, zanimljiva i fantastična priča.

Knez Mihailo je bio značajan vladar u istoriji Srbije, ali je njegova životna priča zanimljiva i tragična. To je i privuklo Milorada Milinlkovića, koji je reditelj i koscenarista filma Što se bore misli moje.

Naš posao je da pričamo priče. A ova priča mislim da, ne samo da je vredna pričanja, nego je i vrlo emotivna i vrlo intrigantna, zanimljiva i fantastična“, objašnjava Milinković dodajući da je u filmu sve istorijski potpuno tačno.

Ima delova za koje se ne zna, na primer, ko su nalogodavci. Zna se ko su izvršioci, ali ne zna se ko su nalogodavci. Niti će se ikad saznati. Te stvari su ostale zakopane duboko. Mi smo dali sebi za pravo da ukažemo na one za koje mi mislimo da su to uradili, odnosno da su inspirisali tu stvar“, objašnjava reditelj.

Priprema filma podrazumevala je traženje brojnih podataka i njihovo proučavanje. Milinković ističe da to nije previše teško ako se čovek potrudi jer ima i istorijskih arhiva, muzeja.

„Možete, na primer, da vidite odelo u kom je ubijen (knez Mihailo), ono je sačuvano i jako je blizu vas, na Trgu Nikole Pašića. Oni ga čuvaju tamo, znači možete da vidite i bukvalno, zakrpljene čarape u kojima je ubijen“, navodi gost Beogradske hronike.

Milinković kaže da se osećao veoma čudno kada je to sve video jer je i dalje krvarilo sve“: „Vrlo čudno, vrlo morbidno, malo je neprijatno, ali po tome dosta vidite kakav je čovek bio.

Prema rečima reditelja, na osnovu činjenice u kakvim je čarapama ubijen knez Mihailo moglo se zaključiti kakav je on čovek bio – vladar zemlje, bogat, ali veoma racionalan jer nema razbacivanja.

Govoreći o glumačkoj ekipi, Milinković je istakao da je apsolutno zadovoljan izborom i da misli da su glumci osnovna prednost ovog filma, te da su briljantno uzneli svoje uloge.

„Ne mislim samo na (Dragana) Mićanovića koji je, žargonski rečeno, 'pokidao'. I osim njega, svi ostali su zaista, zaista fantastični“, naglasio je Milinković.

Pesma Što se bore misli moje delo je kneza Mihaila.

Nadam se da svi znaju to, a ako ne znaju, znaće posle ovog filma“, kaže reditelj i dodaje da se ne zna kome je knez posvetio pesmu i da se to nikada neće znati, ali da je sigurno u pitanju neka anonimna dama iz njegove mladosti.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару