Читај ми!

Ko su junaci „Vremena zla“

Od subote 23. aprila na prvom programu Radio-televizije Srbije svakog vikenda gledamo igranu seriju „Vreme zla“. Serija je snimljena po romanima „Grešnik“, „Otpadnik“ i „Vernik“, proslavljenog srpskog književnika Dobrice Ćosića.

Kroz 15 epizoda pratimo porodicu Katić. Na početku serije zatičemo ih u osvit Drugog svetskog rata u Beogradu. Osim Katića, upoznajemo i mnoge nove likove koji utiču na njihove živote...

Priča počinje kada se Bogdan Dragović vraća iz emigracije i pokušava da zarad sina Vladimira ponovo uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista.

Njegova bivša žena Milena, stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem, agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Milenin i Bogdanov sin Vladimir, sada i sam član Komunističke partije, iz ideoloških razloga se okreće protiv oca.

Vukašin Katić, slika građanske Jugoslavije i njenih principa, ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima i ideologijama. Počinje Drugi svetski rat, Milena sa bratom odlazi u Prerovo, Vladimir u partizane, dok Petar i Bogdan istovremeno završavaju u Gestapou.

Vukašin Katić (Žarko Laušević)

Glava porodice Katić, Milenin i Ivanov otac. Racionalista, jasnih političkih stavova, koje brani do poslednjeg dana. Rastrzan brigom za decu koja nisu srećna niti su ono što je on od njih očekivao, sve svoje nade polaže u unuka Vladimira, koji je njegova najslabija tačka. Preka narav, zbog koje je u mladosti došao u sukob sa ocem, postaje sve izraženija s godinama.

Ivan Katić (Radovan Vujović)

Ivan Katić je starije dete Vukašina i Olge Katić. Zbog problema sa vidom, rastući u senci blage majke i veoma principijelng oca – formirao se u osetljivog mladića, potom u intelektualca individualistu – ne manje principijelnog od oca, ali svakako manje izdržljivog, bez obzira na logorašku prošlost u Prvom svetskom ratu.

Milena Dragović (Nada Šargin)

 Za razliku od Ćosića, koji Milenu postavlja prvenstveno kao žrtvu Bogdanovih, Petrovih, ali i Ivanovih političkih ambicija, serija podcrtava njen otpor društvu koje od nje neprestano očekuje da bude uzorna majka, verna žena, „Katićeva“, pa „Dragovićka“ – lepa, dostojanstvena i ponosna.

Od malih nogu okrenuta ka svojoj ženstvenosti, glad za ljubavlju nikad nije utolila na način kako je želela, a to je da pored sebe ima sigurnog čoeka na kojeg može da se osloni u svakom trenutku.

Bogdan Dragović (Goran Bogdan)

Za razliku od Milene, Bogdan je potekao iz siromašne porodice, od malih nogu je bio prinuđen da se bori za sebe. Istaknuti borac u Prvom svetskom ratu, život je posvetio partiji i revoluciji, držeći se sopstvenih principa, čak i kada su u suprotnosti od opšteg mišljenja.

Slomljen nakon odbacivanja od strane partije, on se bori do poslednjeg trenutka. Ipak, za njegov karakter je važna i samodovoljnost i nezajažljivost zbog koje svoju porodicu pretvara u žrtve sopstvenih političkih ideja.

Petar Bajević (Goran Šušljik)

Napustivši porodični dom veoma rano, iskidao je sve veze sa prošlošću i svoj život posvetio službovanju u Kominterni. Ženskaroš, inteligentan i vispren, bez mnogo dilema kada je u pitanju beskompromisna žrtva za komunistički ideal u društvu, u sebi je na neobičan način sačuvao odnos prema hrišćanstvu, ali i ideal savršene žene, čije je oličenje Milena Dragović.

Avanturista i poliglota, svoju manipulativnost neretko stavlja u službu komunističke partije, bez griže savesti ukoliko su žrtve velike.

Bora Luković Pub (Nebojša Dugalić)

Bora Pub, bivši kockar i dobrovoljac iz Prvog svetskog rata, neretko se krije iza epiteta „režimlija“, koji sam sebi dodjeljuje. Pa ipak, on svoje veze koristi za pomoć prijateljima češće nego za samog sebe.

O njegovoj hrabrosti iz Prvog svetskog rata, saznajemo tek posredno, a principijelnost i ironija odraz su okolnosti u kojima je bio prinuđen da se bori za sebe. Slaba tačka mu je kćerka Nađa.

Vladimir Dragović (Pavle Čemerikić)

Nadimak „Svileni“ je odraz načina kako ga vide prijatelji i okolina, a ujedno i sve čega želi da se reši. Previše opterećen porodičnim nasleđem – sa jedne strane bogatstvom Katića, sa druge komunističkim pedigreom oca Bogdana Dragovića, Vladimir neprestano pokušava da se od nečega otrgne.

Raspolućenost između potrebe za očevom ljubavlju i potrebe da se otac odbaci kao bi se osvojila nezavisnost, neretko ga navodi na autodestruktivno ponašanje, ali i bahatost prema ženama.

Nađa Luković (Isidora Simijonović)

Po naravi bliska Mileni Dragović, sa kojom oseća iskreno prijateljstvo bez obzira na razliku u godinama, Nađa Luković je okrenuta ženskom principu, čak i kada koketira sa politikom.

Rastrzana između očekivanja porodice i društva i svojih osećanja, ona se uvek opredeljuje za sopstvenost bez obzira na posledice.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару