Читај ми!

Uoči italijanske premijere, film „Mrak“ pogledali novinari u Rimu i Milanu

Film „Mrak“, reditelja Dušana Milića, nakon što je već predstavljen na nekoliko svetskih festivala, imaće ovog meseca i svoju italijansku premijeru. Pre toga priliku da ga vide imali su novinari u Milanu i Rimu.

U kući okruženoj gustom šumom, na Kosovu koje je napustila većina porodica nakon pogroma 2004. godine, i dalje živi devojčica Milica sa majkom i dedom koji ne želi da napusti ognjište sve dok ne pronađe sina i zeta koji su nestali.

Kada padne noć, sve postaje teže i iz mraka vrebaju neprijatelji u vidu iskonskih strahova, na momente umišljenih, no u svakom slučaju realnih za ljude koji su ostali na tom području koje čuva Kfor.  To je radnja filma Mrak, reditelja Dušana Milića, koji je predstavljen italijanskim novinarima.

„Ja sam hteo da obradim taj jedan momenat koji nam se desio u nedavnoj prošlosti, a to je taj pogrom koji se desio 2004. u martu. Pošto sam istraživajući po Kosovu saznao od njih da je najveći strah među njima bio od pogroma koji se desio 17. i 18. marta pa do Uskrsa koji je te godine bio negde između 10. i 15. aprila, koliko se sećam. I to je ono što je mene zanimalo, baš u tim kriznim momentima, tim nekim graničnim situacijama, kako se ljudi ponašaju i šta se njima dešava u glavama i zato je meni bila čitava ta priča najinteresantnija baš sa te tačke gledišta da prikažem da se taj neprijatelj koji faktički jeste stvaran nikada se ne vidi u filmu“, navodi reditelj Dušan Milić.

Zvuk u ovom filmu igra veoma značajnu ulogu. Atmosfera je napeta upravo zahvaljujući emocijama koje se vide kako na licima aktera, tako i kod samih gledalaca koji, baš zahvaljujući zvučnim efektima, imaju utisak da su unutar platna.

Ovo je istinita priča u kojoj glavnu ulogu igra devojčica Milica koja je u jednom pismu opisala svoje stanje, kao i stanje njenih drugara na Kosovu.

„Meni je bilo najbitnije da prikažem tu priču iz njene perspektive, zato što deca najviše pate u svim ratovima. Mene je potreslo to pismo, zato što je u tom pismu pisalo: 'Da vidite kako žive deca na Kosovu'. To je bila suština. Odrasli su započeli ratove, ali deca su nešto što ostaje iza nas, posebno ta deca koja u tom trenutku imaju deset, jedanaest godina“, dodaje Milić.

U filmu Mrak glume Slavko Štimac, Danica Čurčić i mala Miona Ilov, devojčica iz Prokuplja, koja je svojim izvrsnim talentom, prenela gledaocima strašnu dramu koja se odvija kako u njenom životu, tako i u životu njene porodice.

„Ja sam imao Slavka, imao sam Danicu, imao sam Nikolu, imao sam odlične italijanske glumce, ali nisam znao da li imam film dok nisam video šta će ta mala devojčica da uradi. Kako smo počeli da radimo ja sam video da se ona snalazi fenomenalno, da ima tu neku neverovatnu harizmu u svom licu, koja prenosi neviđeno, ona je transmiter emocija praktično“, ističe reditelj.

Film Mrak je dobitnik nagrade publike na filmskom festivalu u Trstu, a u Italiji počinje sa prikazivanjem 20. aprila.

понедељак, 05. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару