Od Meksika, preko Holivuda, do američkog zatvora – El Čapo

RTS od 22. jula emituje treću i poslednju sezonu serije "El Čapo", o usponu i padu Hoakina Guzmana, meksičkog narko-bosa, koji je do pre nekoliko godina bio najmoćniji trgovac drogom u svetu. Tim povodom podsećamo na priču o njegovom hapšenju 2016. Kako to već biva, bizaran splet okolnosti i želja za slavom, doveli su do njegovog konačnog pada januara 2016. El Čapo je 2017. izručen Americi, a prošle godine i osuđen na doživotnu robiju i još dodatnih trideset godina zatvora.

Taština je sredila kriminalca. Kada je El Čapo uhapšen 2016, smatralo se da bi ova rečenica bila dobar lajtmotiv za neki budući film o zloglasnom meksičkom narko-bosu. U oktobru 2015. dao je intervju za časopis Roling stoun. Nikom drugom do američkom glumcu Šonu Penu, koji je objavljen dan posle hapšenja, u januaru naredne godine. Meksička policija je kasnije saopštila da je upravo praćenje kretanja slavnog glumca i njegove meksičke koleginice imalo veliku ulogu u lociranju Hoakina Guzmana. 

U trenutku hapšenja filmadžije su već zamišljale priču u kojoj su glavni likovi narko-bos, zvezda telenovela i holivudski glumac.

Trgovac drogom i Robin Hud

Hoakin "El Čapo" Guzman ima jednostavnu biografiju. Siromašni seljak koji je radio skromne poslove da bi se upleo u posao sa drogom. To nije neobičan put za siromašne Meksikance, ali je njemu išao neobično dobro. Osnovao je zloglasni Sinaloa kartel, odgovoran za najbrutalnija ubistva bilo koga ko se usudi da dovede u pitanje moć organizacije. El Čapo (Kratki) postao je jači od države.

Običan svet u Meksiku doživljavao ga je kao Robina Huda, nešto poput Pabla Eskobara u Kolumbiji pre tridesetak godina. Osim što je hladnokrvno ubijao u nastojanju da zadrži i pokaže svoju moć, kartel je siromašne snabdevao hranom, pravio puteve, uvodio struju, omogućavao medicinsku pomoć. U zamenu, ti ljudi su bili sigurna kuća za članove kartela.

"Davao je posao, dobre zarade, tražio disciplinu, davao ljudima na važnosti", priča novinarka Zorana Šuvaković, poznavalac Latinske Amerike. "On je zvezda mnogih TV sapunica, narko-korida, pesama koje su popularne čak i u južnom delu SAD. To su pesme koje veličaju narko-trafikante", dodaje.

Jedna od njih se zove "El Čapov beg" i na herojski način opisuje kako je čak dva puta bežao iz zatvora.

Posebno poniženje El Čapo je vlastima priredio kada je pobegao iz najčuvenijeg i najbezbednijeg zatvora u Meksiku, Altiplano, posle hapšenja 2015. Nije pobegao kroz kanalizaciju i slične gadosti u slobodu. Elegantno je išetao kroz moderan tunel od kilometar i po za koji je jasno da nije mogao da bude iskopan bez okretanje nečijih glava na drugu stranu.

Kraljica juga i loš momak Holivuda 

Tada na scenu stupa zvezda najstarije meksičke telenovele "Kraljica juga". Glumi naivnu devojku kojoj umire dečko, narko-bos, pa onda preuzima posao. Kejt del Kastiljo je postala Čapova ljubimica pošto mu je neočekivano pružila podršku.

"Ona je tvitovala da više veruje Čapu, nego državi. Jer, država nije uspela da reši nijedan slučaj. Za devet godina rata protiv droge poginulo je sto hiljada ljudi, rata nametnutog od SAD. Pritom, Čapo je imao bolju vojsku i policiju, koja je regrutovana iz državne vojske nego što je ima Meksiko", objašnjava Zorana Šuvaković.

I pre spektakularnog bekstva, iz Holivuda su počele da pljušte ponude za snimanje filma, mislilo se da El Čapo ostaje iza rešetaka. Guzmanu se to dopalo, pa je naložio saradnicima i Kejt del Kastiljo, s kojom je u međuvremenu stupio u kontakt, da rade na tome. Uspevaju da priču doture do Šona Pena. Ali tek posle Čapovog neverovatnog bekstva, glumac dolazi na ideju da uradi intervju za časopis Roling stoun. Tako je El Čapo našao Holivud. A zašto baš Šon Pen? Zato što ne postoji bolji izbor.

"On je od mladosti pokazivao neku vrstu buntovništva i neslaganja sa stvarima koje nam generalno filmska industrija nameće, posebno njemu u Americi. Znate da je kršio razne sankcije američke, išao na mesta gde je Amerika ratovala", kaže reditelj Milorad Milinković.

Najzanimljiviji deo intervjua sa El Čapom je upravo put Šona Pena i Kejt del Kastiljo preko bukvalno sedam mora i sedam gora, pa kroz džunglu, da bi se s njim sastali.

Novinari koji znaju da pisati o narko-kartelima znači staviti glavu u torbu, zamerili su Penu što, sem što je bio u društvu najtraženijeg čoveka na svetu, nije mnogo dobio. Čapo je odgovarao samo na pitanja na koja je želeo, pod njegovim uslovima.

Mnogima Penov opis susreta sa El Čapom liči na susret dve svetske zvezde, uz tekilu. Pen se doduše u tekstu plaši za život, preispituje se da li to treba da radi, može li da bude objektivan. I veoma je kritičan prema svojoj zemlji, jer se ta droga najviše konzumira upravo u Americi.

A narko-bos Penu odgovara – snabdevam svet sa više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane od bilo koga. Imam flotu podmornica, aviona, kamiona i brodova. Na pitanje kako sukobi u svetu utiču na posao, kaže – ne utiču. Naravno, poštuje majku, voli porodicu, vernik je i ne drogira se.

Epilog

Šona Pena su jedni kritikovali, drugi branili, i to s etičke strane. Neki su tvrdili i da treba da se boji osvete narko-kartela, drugi – američkih i meksičkih vlasti. Ove teorije se nisu obistinile.

Kejt del Kastiljo je bila pod istragom zbog pranja novca u vezi sa planiranim filmom o Čapu, koja je suspendovana 2017. Meksički državni tužilac je izdao nalog za njeno hapšenje i ispitivanje, opet zbog veze sa narko-bosom, koji je validan samo u Meksiku. Ona, međutim, već dugo nije u zemlji. Učestvovala je u snimanju dokumentarca "Kako sam upoznala El Čapa" i igra u američkim filmovima. 

A El Čapo?

Da ne bi opet pobegao iz istog zatvora u koji je vraćen u Meksiku, premeštali su ga iz ćelije u ćeliju na dnevnoj bazi. Izručen je Americi 2017. I to je kraj, jer jedino čega se šefovi narko-kartela zaista boje je izručenje severnom susedu.

Hteo je da se od njegovog života pravi film ili barem strip. Nešto je i dobio, ali ne kako je hteo, pod svojim uslovima. Snimani su dokumentarci, a od 2017. Netfliks je snimio tri sezone serije o njemu.

RTS je već prikazao prve dve sezone, a od večeras na Prvom programu počinje emitovanje treće. Čitava priča je šokantan prikaz borbe protiv droge, korupcije na svim nivoima, sukoba među kartelima koji su često poprimali obrise građanskog rata uzevši u obzir koliko je građana u tim sukobima stradalo.

Meksiko i dalje ratuje sa narko-kartelima. Čak se sada za Čapa govori da je bio stara škola narko-bosova i da je vlastima bilo lakše da kontrolišu organizaciju koja ima jasnog vođu, nego sadašnje manje i brutalnije grupe.

Ove godine, prvi put od 2012. do kada je Čapo ratovao sa drugim kartelima u želji da preuzme kontrolu, nasilje je sve gore. U poslednje vreme sve je više ubistava sudija, kongresmena, brojnih civila. A koronavirus mlade Meksikance bez nade u bolji život samo još više privlači da budu vojnici nekih novih kartela.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару