Читај ми!

Muški biološki sat – kakve rizike donosi očinstvo posle pedesete

Da je majčinstvo ograničeno biološkim satom – poznata je činjenica koja mnoge žene drži budnima noću, upravlja njihovim izborom karijere, veza i odnosa. S druge strane, i očinstvo u zrelijim godinama nosi svoje rizike.

Мушки биолошки сат – какве ризике доноси очинство после педесете Мушки биолошки сат – какве ризике доноси очинство после педесете

Nova studija otkriva da je među muškarcima u SAD, sve više onih koji su stariji od 50 godina u vreme rođenja njihovog deteta.

Razlozi za taj trend (koji su ispratile i filmske zvezde Al Pačino i Robert de Niro) su nejasni, ali urolog sa Univerziteta Stanford Albert Ha i njegove kolege primećuju da se to često pripisuje „manjoj zabrinutosti za muški 'biološki sat' i želji za obrazovnom i finansijskom stabilnošću pre osnivanja porodice“.

„Prethodne studije su takođe istakle uticaj promena rodnih normi koje promovišu aktivno učešće roditelja, istovremeno naglašavajući tradicionalne uloge kao što je muški ’hranitelj’“, dodaju autori.

U svetu u kome je fokus u roditeljstvu obično isključivo na majci, istraživači su zabrinuti zbog nedostatka svesti javnosti o „skromnim, ali značajnim“ rizicima povezanim sa očevim uzrastom.

Studija iz 2018. identifikovala je mnoge rizike očinstva u zrelijim godinama, koristeći podatke od 2007. do 2016. za više od 40 miliona živorođenih beba u SAD.

Podaci su otkrili da su bebe, čiji su očevi u momentu njihovog rođenja imali više od 35 godina, bile izložene većem riziku od negativnih zdravstvenih posledica kao što su niska porođajna težina i problemi sa disanjem neposredno nakon rođenja.

Što je otac stariji, to je veći rizik za bebino zdravlje. Za muškarca koji postaje otac sa 45 godina ili više, važi da će njegova beba imati 14 odsto veću verovatnoću da će se roditi pre vremena. Beba muškarca koji postaje otac sa 50 ili više godina, za 28 odsto je više u opasnosti od prijema na intenzivnu negu na neonatologiju.

Prosečna starost muškarca koji prvi put postaje otac – u stalnom porastu

Albert Ha i njegove kolege analizirali su više od 46 miliona živorođenih rođenih u SAD od 2011. do 2022. godine.

Njihova studija poprečnog preseka naglašava da udeo američkih porodica pogođenih navedenim rizicima raste, kako se sve više muškaraca odlučuje za roditeljstvo u zrelom dobu.

Prosečna starost oca stalno je u rastu, i sa 30,8 godina u 2011. došla na 32,1 godinu u 2022. godini, dok je udeo muškaraca koji postaju očevi kao stariji od 50 godina porastao sa 1,1 odsto u 2011. na 1,3 odsto u 2022. To je mali, ali značajan porast.

„Nedavni socioekonomski i demografski trendovi pomerili su vremensku liniju izgradnje porodice u SAD, pri čemu mnogi parovi sve više odlažu roditeljstvo“, pišu Ha i njegove kolege.

Čak i nakon kontrole starosti majke i drugih faktora, svaki porast starosti oca za deset godina, povećavao je udeo porođaja koji su se oslanjali na potpomognutu reproduktivnu tehnologiju. Početak roditeljstva u kasnijim godinama takođe je povezan sa većim rizikom od prevremenog porođaja i niske porođajne težine u poređenju sa očevima koji se ostvaruju ulozi roditelja između 30. do 3.9 godine.

„Starost oca je uticala na plodnost, tok trudnoće i zdravlje deteta. Stanja vezana za uzrast, kao što su erektilna disfunkcija i hipogonadizam, narušavaju očevu plodnost, dok je veća starost povezana sa smanjenim volumenom, pokretljivošću i morfologijom sperme“, naveli su istraživači.

Stariji otac znači veću verovatnoću da će beba biti ženskog pola

Istraživanja su takođe povezala očevu starost sa opadanjem kvaliteta sperme, što znači da je veća verovatnoća da će na vijugave male pakete gena koji doprinose polovini DNK bebe uticati fragmentacija DNK, abnormalni broj hromozoma, nove mutacije i epigenetske promene.

„Sve u svemu, akumulacija promena kod starijih muškaraca može povećati rizik od stanja poput autizma, pedijatrijskih karcinoma, ahondroplazije i šizofrenije; smanjiti verovatnoću uspeha vantelesne oplodnje i povećati rizik od perinatalnih komplikacija“, pišu autori.

Nisu pronađene značajne razlike u odnosu polova novorođenčadi na osnovu starosti oca, osim među očevima starijim od 70 godina, za koje je veća verovatnoća da će imati žensku bebu.

Na kraju, istraživanje naglašava potrebu za boljom svešću o rizicima „zrelog očinstva“ i daljim istraživanjem tog faktora.

Istraživanje je objavljeno u JAMA Network Open.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи