Читај ми!

Iscrpljenost, toplotni udar, sunčanica... - kako da treniramo za vreme vrućina

Ovih dana smenjuju se visoke temperature, kiša, pljuskovi sa grmljavinom... Šta to znači za one koji se pripremaju za vežbanje, za „Kliniku Nazdravlje“ govorila je dr Marija Marković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Fizička aktivnost je nešto što nam je nephodno, bez obzira na godišnje doba, podsetila je dr Marković.Trening svakako treba da bude u skladu sa trenutnim telesnim sposobnostima.

„Treba da prilagodimo nivo fizičke aktivnosti uslovima oko nas. Fizička aktivnost, zajedno sa uticajem velike toplote kojoj smo izloženi poslednjih godina tokom leta može dovesti do toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti, do toplotne sinkope, sunčanice, a može i, ako se vežba dok smo direktno izloženi suncu da dođe do toplotnog udara“, izjavila je dr Marković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kada se zbog neadekvatnog vežbanja dogode nevoljna grčenja mišića, posebno sitnijih, nemoguće ih je kontrolisati a stanje prati osećanje nelagode pa i nesvestica. Sve se to dešava zbog preteranog znojenja i manjka elektrolita.

„Potrebno je zato prilagoditi se. Ili da smanjimo intenzitet vežbanja, ili da smanjimo vreme vežbanja. Ako dođe do toplotnih grčeva, treba prekinuti vežbanje, povući se u hladovinu i pre svega, nadoknaditi tečnost, najbolje tečnošću sa elektrolitima, pošto su oni neophodni, njih najviše gubimo znojenjem“, objasnila je dr Marković.

Važna nadoknada elektrolita

Dr Marković je dodala da je opšti savet izbegavanje boravka na otvorenom između 10 i 17 sati.

Kaže i da je za vreme treninga najbolje izabrati rano jutro ili predveče (ne neposredno pre spavanja) uz adekvatnu laganu odeću, zaštićenu glavu na primer, kačketom, uz obaveznu flašicu vode koju uvek treba da imamo kod sebe.

Vodu treba piti češće i laganim gutljajima, kada smo u intenzivnom treningu. Pored vode, preporuka su voćni sokovi, limunada...

„Letnji broci treba da budu lagani, manji i treba da izbegavamo ljutu, prezačinjenu i previše masnu i slatku hranu“, savetuje dr Marković.

Za rekreativce je najbolje da malo smanje intenzitet vežbanja. Kada je izbor između vežbanja na otvorenom i vežbanja u zatvorenim klimatizovanim prostorijama, dr Marković kaže da je prijatnije, kada su velike vrućine, u zatvorenom, ali ne direktno ispod klima uređaja, i ne u prostoru u kome je temperatura drastično niža od spoljne.

Onima koji ne mogu da zbog prirode posla izbegnu boravak na otvorenom, dr Marković savetuje pauze na pola sata, u hladu, uz hidrataciju.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару