Читај ми!

Razmena iskustava i znanja – više od hiljadu stručnjaka u Beogradu na kongresu o kardiologiji

U Beogradu je u toku Sinergija – najveći kardiološki kongres za razmenu iskustava i znanja. U Sinergiji učestvuje preko 1.000 stručnjaka iz Srbije, Evrope, sveta. Osnovni moto Sinergije je „Istok susreće Zapad u Srbiji“.

Kada bismo svakodnevno više koristli stepenice, umesto liftova. Manje bi bilo i bolesnih. Uz povećanje fizičke aktivnosti, a smanjenje loših životnih navika – pušenja, konzumiranja nezdrave hrane, kontrolisanje krvnog pritiska, masnoća u krvi, ili šećera, i statistika bi bila bolja. Ovako, godišnje Srbija zbog bolesti srca i krvnih sudova izgubi najmanje 55.000 stanovnika.

U salama su neretko sve mlađi pacijenti.

„Nažalost moram reći da me ne iznenađuje, ta granica se pomera sve niže i niže, mi u sali možemo samo da popravimo štetu, a to mora drugim strategijiama, populacionim strategijama da se rešava. Srbija spada u red visokorizičnih zemalja u Evropi, i ovakvi skupovi donose mnogo čitavoj naučnoj populaciji, a i široj zajednici,m imamo više od 1.200 lekara koji posećuju sesije i preporuke Evropskog udruženja, tako da smo sa standardima na najvišem stepenu", rekao je interventni kardiolog dr Zlatko Mehmedbegović.

U Beogradu na Sinergiji i o brojnim kardiološkim novinama, razmenjuju se iskustva i znanje, a biće predstavljene i najnovije evropske preporuke za lečenje kardioloških bolesnika. Sve to u Srbiji, odmah posle najvećeg Evropskog kardiološkog kongresa u Amsterdamu

„Sinergija jeste namenjena i mladim budućim lekarima, jer ovde govorimo o tome kako globalno može da se poboljša i pomogne kardiovaskularnim pacijentima. Ovde nije reč samo o intervencijama, govorimo o prevenciji, o neophodnim lekovima u kardiologiji, tako da su ovakvi skupovi važni kako bismo u budućnosti menjali i mentalitet ljudi, jer je opterećenost ovim bolestima velika u celom svetu. Ja sam ovde bio pre 12 godina, i sve se promenila, Srbija je dosta napredovala", izjavio je prof. dr Flavio Ribičini, šef Kardiovaskularnog odeljenja u Veroni.


„Mislim da je osma po redu Sinergija prevazišla naša očekivanja.....56 predavača, svi kontinenti, više od 1.000 ljudi, sve sale pune, od dočeka sportaša ..poneseni pozitivnom energijom...a gde smo tu mi, u svim sesijama....naši bolesnici..pokatzali gde je srpska medicina...pokazali smo gde je sinergija, i da možemo još bolje", kaže dr Goran Stanković, direktor Klinike za kardiologiju UKCS i organizator Sinergije.

Sinergija se završava predavanjima i za mlade lekare, interventne kardiologe – kao i za studente medicine.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару