Читај ми!

Da li ima pomoći kada se pogreši sa uvećavanjem usana sintetikom

Nije mali broj žena koje su uvećavale usne tzv. sintetičkim filerima i posle toga bile nezadovoljne. Ipak, rešenje postoji. Od pomoći je klasična hirurgija, a nekada je moguće ispraviti grešku i bez noža i reza. U RTS Ordinaciji o nehirurškom načinu rešavanja tog problema govorio je hirurg dr Vladimir Arsenijević.

Dr Arsenijević na početku je objasnio šta je to pleksr i kako funkcioniše: „Veoma je bezbedno. Videćete na aparatu vrh jedne iglice koju ja postavljam za svakog pacijenta posebno. To je nešto najsličnije akupunkturnim iglama. Aktivacijom aparata zagreva se vazduh između iglice i tkiva.“

Lekar ništa ne buši, odnosno ne ulazi u samo tkivo: „Zapravo, zagreva se vazduh tako što, ako se vidi nešto što podseća na dim, to je zapravo taj zagrejan vazduh između vrha igle i tkiva. Šta dobijamo kao rezultat toga? Dobijamo povećanu toplotu, nivo toplote je povišen i taj nivo sve što je iznad ravni kože polako i suptilno spušta. Zato sve što se nalazi iznad ravni kože vi ovim aparatom možete spuštati, nivelisano, kontrolisano.

Na primer, ako imate bradavicu ili mladež, ako vam dermatolog kaže da je to benigna promena, skinite je obavezno plekserom – obavezno pregled dermatologa, da ne morate hirurški to da radite. Radio-talasi će to skinuti, ali ostaće mali ožiljak, možda udubljenje itd., a ovde ne. Pleksr tačno može da vam skida promenu do nivoa kože. Međutim, ja uvek ukoliko imam veću promenu, recimo pet puta pet centimetara, radim iz dva puta. Skinem skroz do kraja, sačeka se da prođe sedam dana. Ako je par milimetara još ostalo kad se skine krastica, to se uradi. Zaista bude perfektno i kao da promena uopšte apsolutno nije postojala.“

Dr Arsenijević je na pacijentkinji u studiju RTS Ordinacije pokazao kako izgleda procedura koja je, kako kaže, izuzetno prihvaćena u estetskoj hirurgiji, a odobrena je u svetu.

„Oporavak od pleksra traje nekoliko dana“, a tokom njih sve vreme ste radno sposobni, dodao je. „Vi možete prepodne pleksr da radite i da direktno odatle odete u svoju kancelariju i na svoje radno mesto. Ništa vas ne boli“, objasnio je uz dodatak da jedino što pleksr ostavlja jesu male tačke, krastice praktično koje su slivene, a za koje kaže da se mogu prekriti šminkom koja ima zaštitni faktor.

Osim rešavanja spoljnih deformiteta na koži, ova procedura može da reši mladeže, ali i bore

Naglasio je da ova procedura treba da se radi u zimskom periodu, kada su veći zahvati u pitanju, dok je manje moguće raditi i tokom celog leta. Kaže da je metoda potpuno komforna, da je nakon nje potrebno koristiti kreme sa malo većim zaštitnim faktorom i da tada neće biti nikakvih problema.

Osim manjih intervencija, dr Arsenijević kaže da je video i sam radio čitav fejslifting, odnosno zatezanje i podmlađivanje pomoću pleksra.

„Kompletno podmlađivanje lica i uklanjanje nekih spoljnih promena na koži koje se ne mogu ukloniti filerima, hijaluronom, botoksom itd., a gde postoji suptilna granica između hirurgije i nehirurgije. Postoje osobe koje ne žele hirurgiju i zato se prilanjaju nekim soft hirurškim metodama“, objasnio je gost Ordinacije.

„Moja preporuka je da sve probleme, komplikacije koje imate sa veštačkim materijalima – biopolimerom, metakrilom, silikonom i sličnima, takve probleme treba da rešavaju isključivo specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije“, objasnio je stručnjak da je to izuzetno važno kada je klasična hirurgija u pitanju.

Pelksrom se mogu korigovati poše uvećane usne sintetičkim materijalima, odnosno sintetičkim filerima, a da li se mogu skinuti promene poput bradavica i mladeža, mogu li da nestanu bore ili ožiljci, bilo je pitanje za stručnjaka.

„Zapravo, sve što predstavlja spoljne deformitete na koži – to je posledica biopolimera su kesice na usnama, krivine, onda migracija, tj. pomeranje. Veštački materijal je suluda stvar, vi ga ne kontrolišete, on putuje, to je strano telo u našem organizmu.

Može biti levo, može biti desno, može biti gore, može biti dole, i to ne mora biti odmah. Na maloj površini kao što su usne dovoljno je pomeranje tri milimetra i vi imate anomaliju, asimetriju, imate nešto što pravi psihološku, estetsku i emotivnu patnju onoga ko je konzument bio takve usluge.

Druge promene na koži poput bradavica, virusnih mladeža, keratoza, isto se lako mogu ukloniti. Ono što je zanimljivo meni takođe jesu ožiljci od akni. Uporni ožiljci od dubokih akni, višedecenijskih se mogu na ovaj način nivelisati i polako se tekstura kože može ujednačiti.

Znači, vi ne možete obmanuti pacijenta da će mu koža biti idealna, ali kod tih višedecenijskih dubokih promena na koži, možete dovesti teksturu kože u pristojnu nivelaciju da to bude estetski prihvatljivo i neupadljivo na pogled. Takođe, ja to ne volim da kažem, ali tako se kaže – svračije nožice oko očiju... komforno se mogu ovim rešiti“, objasnio je.

„Ono što je moja omiljena indikacija jesu kapci. To je višak kože na kapcima koji ja ima. Ja sam kandidat... Evo meni viška kože na kapcima i ja sam sada međukandidat... Ovaj višak kože na mojim kapcima... Jedna je indikacija za operaciju, međutim, ukoliko ja ne želim operaciju, plašim se ili iz nekih drugih razloga ne želim, ja sam kandidat za pleksr. Pleksr će ovaj višak kože skinuti, tu će se stvoriti male krastice, otok će trajati 48 sati.

Postoje specijalne kreme preporučene od strane dermatologa sa cinkom itd. koje se mažu da se brzo dođe do formiranja mlade kože. Kad se stvori novi, mladi kolagen, kad se koža zategne, onda nakon toga da ne ostanu fleke dermatolozi su doneli odluku i dali nam jedan prtokol kako, kada i koje vreme se koriste kreme da bi to bilo sasvim u redu“, objasnio je dr Arsenijević.

Zato je važno čuvati se od sunca, da se ta mlada, nova koža ne izloži sunčevom zračenju i da dođe do neke fleke. Objasnio je i da krastice koje se stvore nakon procedure obično otpadnu za tri, pet ili sedam dana, u zavisnosti od kože.

Veštački materijali u usnama mogu doneti akutne, ali i hronične probleme

Dr Arsenijević je u RTS Ordinaciji detaljno gorovio o komplikacijama koje je usled uvećavanja usana veštačkim materijalima viđao kod pacijentkinja u praksi, čak i godinu dana nakon prvobitnog zahtava tokom kojih je sve delovalo u redu:

„Postoje akutne i hronične komplikacije. One akutne, znači trenutne komplikacije, nastaju iz sledećih razloga – svi veštački materijali su veštački materijali. To su strana tela u našem organizmu (ovo se odnosi na silikon, metakril i biopolimer). Njih organizam prepoznaje kao strano telo. Hijaluron je hrana za ćelije, prirodna hrana za ćelije i zato ga organizam prepoznaje drugačije“, rekao je dr podvukavši: „Veštački materijali – ne, nikako!“

„Kada unesete strano telo u organizam, njegova prva reakcija je odbacivanje. Ako organizam burno reaguje imate odmah infekciju, crvenilo, bol, povišenu telesnu temperaturu, otok i to je indikacija kada lekar mora da reaguje odmah sa adekvatnom terapijom da to spreči“, rekao je dr Arsenijević, pa dodao da odgovor organizma nekad ne mora biti trenutan, već očigledan tek posle nekoliko meseci ili čak godina:

„Šta radi organizam kada vi u njega unesete strano telo?“, glasno se upitao lekar i podsetio gledaoce da je strano telo i metak, trn i sve što ne pripada telu.

„Organizam brzo svojim savršenim bioregulatornim mehanizmima pokušava da to strano telo učauri. On sve što ima od odbrambenih mehanizama usmeri prema stranom telu, da ga zadrži tu, da ga zaustavi i da spreči njegovo delovanje na ostale delove organizma i organa, organskih sistema", plastično je objasnio hirurg.

Korekcija sintetičkim materijalima odmah postaje očigledna, posledice dolaze kasnije...

„U slučajevima kada ubacujete recimo o usta biopolimer, on će naizgled biti dosta dobar, daće vam rezultat koji će imati efekat kad vi to pogledate odmah, međutim, s prolaskom vremena se menja i odnos tela prema tom materijalu. Pošto je to strano telo, prva nesvesna reakcija je da stalno trljate usta, kao kad se razmazuje karmin“, pokazao je doktor i dodao:

„Zamislite da u toku 24 sata 365 dana u godini vi imate nešto unutra. Hteli – ne hteli vi ćete to raditi. Radeći to pomerate materijal, deformišete sluzokožu, deformišete kožu, što vi, što iznutra materijal.“

Rekao je da za tu pojavu nisu krivi lekari jer je to izbor koji je svojevremeno bio na tržištu i promovisan kao trajno rešenje. „E sad, kad neko dođe kod vas, ako ste korektan doktor, vi ga danas ne koristite. Ako ste nekorektni, vi ćete pacijentu reći – Hoćeš li trajno ili privremeno, a podsetili smo se da je privremeno hijaluron, a trajno rešenje sintetički filer.

I sada zamislite tinejdžerku u 18 godina kada ima zakonsko pravo da ode sama kod doktora, ona skupi novac, što nije velika svota novca, ono što je najnemoralnije to je da je pitate – Da li hoćeš privremeno ili trajno rešenje?

Kada stavite nekome veštački materijal ne možete ga više kontrolisati, on više nije u vašem posedu, on je u posedu organizma. Kako će ga učauriti, kako će ga pomeriti, kako će ga namestiti, vrlo je individualna stvar.

To se zove migracija ili pomeranje materijala koje, naravno, na grudima ne može da bude toliko upečatljivo, ali na usnama dovodi do onoga što je nacionalno pitanje žena koje kod mene dođu i kažu – neću da budem kao druge, neću da budem kao patkast izgled usta itd. Upravo se to dešavalo i to od sintetičkih materijala, isključivo", naglašava hirurg.

Neke su žene pribegavale klasičnoj hirurgiji kako bi očistile taj sintetički materijal koji se ne može istopiti kao što hijaluron može da se smanji određenim enzimom ako se pacijentu nešto ne dopada...

Odlazile su kod hirurga, pa su hirurzi pravili klasični rez s unutrašnje strane usana, vadili to i često nisu mogli da očiste to onako kako su žene želele, čak ni iz nekoliko puta. Hirurg je objasnio zašto to ne može da se jednostavno otvori, izvadi, i da sve bude u redu.

„Kada sad zamislimo taj veštački materijal unutra, ja sam ga zamišljao dok nisam video kako to izgleda – kao jednu malu glistu koja je tvrda, ona se nalazi u usnama, hirurg lepo uzme makaze, polako isprepariše usnu, iseče, i kad otvori on unutra vidi tu glisticu i izvadi je.

Međutim, to apsolutno nije tako. Vi unutra zapravo imate potpuno izbrisanu anatomiju usta. Tu ne možete da prepoznate više ništa, krvni sudovi više nisu kao pre, inervacija nije kao pre, bočni krvni sudovi koji nastaju od glavne arterije labilis nisu kao pre – sve je drugačije“, dodaje doktor.

„Hirurg radi, u takvoj situaciji, ono što mora – pokušava da izvadi one segmente koji su tvrdi, a da ne ugrozi krvne sudove i nerve. Međutim, tu je sad pitanje šta je tu silikon a šta je ožiljak od stranog tela. Jer kada vam trn uđe u kožu ako ga ne izvadite stvrdne se okolo.

Hirurg je prinuđen sada da na osnovu svog znanja i iskustva najpribližnije izvadi ono što misli da je od biopolimera. Zato još jednom ponavljam – za sve intervencije koje možemo da nazovemo reintervencije ili popravljanje komplikacija, isključivo se javite specijalistima plastične i rekonstruktivne hirurgije sa bogatim kliničkim iskustvom, zato što su to ljudi koji se dugo godina susreću sa anomalijama stranih tela, bilo da se to nalazi u estetici, bilo da se nalazi u funkcionalnim segmentima.

Govorimo o vremenu koje je iza nas, silne ratne povrede, geleri itd., samo oni znaju kako se ponaša strano telo, a pogotovo kad je estetika u pitanju", istakao je dr Vladimir Arsenijević.

Lična priča i korekcija usana

U emisiji smo čuli priču pacijentkinje koja je imala komplikacije nakon postavljanja sintetičkog materijala u usne, pa smo i videli kako izgleda korigovanje loše urađenih usana.

Pacijentkinja u studiju je 2015. godine stavljala biopolimer. Pet godina kasnije je zbog deformiteta odlučila da poseti plastičnog hirurga koji joj je uradio hiruršku intervenciju.

„S obzirom na to da se dešava takva situacija da unutra ne može jasno da se izvadi biopolimer, efekat je bio dobar, ali neadekvatno zadovoljavajući da se vrati u prvobitno stanje njenih usana“, kaže dr Arsenijević uz dodatno pojašnjenje da ni hirurški nije moglo sve da se izvadi.

„Nakon toga, pacijentkinja odlazi na rekonstrukciju, ali sa hijaluronom, da se doda materijal i ispravi simetrija donje i gornje usne, koja je postala asimetrija. Međutim, čitava priča nije mogla da se završi sa hijaluronom zato što imamo situaciju kada je kod nje migrirao materijal iznad gornje usne i to je materijal koji je migrirao tako da je napravio problem gore, iznad ivice gornje usne. Znači, vi hijaluronom možete popraviti asimetriju u predelu gde je crvena zona, ali ako materijal migrira spolja – onda vi ne možete“, rekao je doktor.

Dr Arsenijević pokazao je kako izgleda korekcija usana uz pomoć pleksra: „To je laka, bezbolna procedura.“ Doduše, pacijentkinja je imala refleksne trzaje, pa je dr Arsenijević objasnio šta se dešava: „Ovo što boli u trenutku to je momenat kada pređete na gornju ivicu usne koja je jako inervisana i jako osetljiva.“

Objasnio je da praktično pleksr toplotom topi biopolimer, ostavljajući krastice za sobom, ali one brzo nestaju, već za dve nedelje kako je lekar rekao. Tada će se videti i prvi rezultati. Kada spadne otok, krastice i sav višak ostane idealan rezultat: „Ispod je mlada koža, kolagen novi, zategne se i to ima vrlo pristojan izgled.“

Nakon što je ova procedura urađena jednom, hirurg kaže da ne mora da se ponavlja već da se sve može otopiti iz jednog puta. Kada su veće i teže promene one se rade iz dvaput, a nekad je potrebno i iz tri puta, na po šest meseci da se uradi.

Dr Aresnijević je naglasio da je u situacijama kao što je bila kod pacijentkinje u studiju pregled apsolutno neophodan jer ne postoje iste usne. Ponovio je da u nekim slučajevima ne mora da se radi klasična hirurgija kako bi se rešio problem, već da pleksr može da biti dovoljan, ukoliko se radi o spoljašnjim deformitetima na koži. „Ukoliko pacijentkinja želi da skloni, izbaci iz sebe strano telo, nema šta – hirurgija je prvo i poslednje rešenje“, zaključio je dr Arsenijević.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару