Kako decu naučiti da redovno i pravilno peru ruke

Maske, distanca i redovno pranje ruku su najčešće preporuke u vreme pandemije. Kako deci to objasniti naročito ako su baš mala?

Za predškolske ustanove, Farmaceutska komora donirala je 10 hiljada postera sa preporukama za pravilno održavalje higijene „Nije teško biti čist i uredan“.

Kako naglašava gošća Jutarnjeg programa, Dragana Rajković iz Farmaceutske komore, deca od najranijeg uzrasta trebalo bi sa roditeljima, a potom i vaspitačima do kraja treće godine potpuno samostalno da usvoje pranje ruku kao prvu higijensku naviku koju rade samostalno. No, važno je i kako pravilno treba ruke prati.

„Farmaceutska komora je u saradnji sa državnim institucijama, pre svega Ministarstvom zdravlja, na posteru predstavila određen set postupaka koji omogućavaju da se higijena ruku sprovodi na pravilan način. Oni su zaista jednostavni, ali ih treba poštovati i ukoliko to sa svojim detetom radimo kontinuirano, onda će to njemu ući u rutinu“, naglašava Rajkovićeva.

Higijena ruku jeste i uvek je bila u središtu mera opreza. Veoma je bitno da deca steknu i određeni vid odgovornosti, ne samo prema sebi, već i prema drugima, jer su uslovno rečeno, najveći prenosioci zaraza.

Deci je posebno važno naglasiti da to što ruke nisu vidljivo prljave, ne znači da su čiste.

Sapuni bi trebalo da budu prilagođeni dečjoj osetljivoj koži, neutralne pe-ha vrednosti i ukoliko je moguće, da to bude tečni sapun sa dozatorima. Deci skrenuti pažnju da ne mora da bude velika količina sapuna, dodaje gošća iz Farmaceutske komore.

„Ono što svi treba da zapamtimo je da pranje ruku ne može da zameni ništa drugo. Ukoliko nemamo mogućnost da to uradimo, onda možemo da koristimo neka dezinfekciona sredstva, ali veoma određena i u određenim situacijama, jer oni ipak značajno isušuju ruke, a to je za osetljivu dečju kožu napor i može doći do pucanja kože i može doći do stvaranja ragada koje dodatno mogu da prošire infekciju“, napominje Dragana Rajković.

Obuka je potrebna svima, jer smo u ovo doba pandemije svi shvatili da ili nismo dovoljno često, ili nedovoljno dobro prali ruke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару