U genima je zapisano koja ishrana najviše odgovara vašem telu

Za mršavljenje ne postoji univerzalni pristup. Pridržavati se nekog režima ishrane koji može, ali i ne mora da odgovara može biti naporno. Jednostavno, nije sve za svakoga. Da li postoji genetska predispozicija za gojaznost? Ili za lako gubljenje kilograma?

Mapiranjem ljudskog genoma od 2003. godine se razvija put personalizovane medicine. Prvo je bilo usmereno na životno ugrožavajuće bolesti, ali se poslednjih godina radi na tome kako zdrav organizam da održimo zdravim.

„Kada govorimo uopšte o ishrani, nemaju samo gojazni ljudi problem, nego i oni koji imaju dobar indeks telesne mase, ali treba da spoznaju svoju genetiku da bi shvatili koje su prave životne navike što se tiče ishrane a da odgovaraju njihovom genetskom statusu“, kaže doktor Stefan Krstić.

Namirnice su već podeljene u tri osnovne grupe (ugljeni hidrati, proteini i masti), ali imamo nepoznanicu da ne znamo kojoj grupi pripadamo, odnosno u kojem odnosu treba da konzumiramo te hranjive materije.

„Analizom tih gena koji regulišu varenje određenih nutrienata mi u stvari utvrđujemo te varijetete – izmenjena stanja koja nisu možda postojala čak ni kod naših roditelja i ona se odražava na varenje ugljenih hidrata, proteina ili masti“, ističe Krstić.

Prema njegovim rečima, nutrigenetika je iznedrila nutrigen test kojim se brisom iz usta dobija rezultat koji se sastoji iz četiri grupe ljudi.

„Neki treba da izbegavaju ugljene hidrate, drugi masti. Neki su netolerantni na jednu grupu namirnica, a drugi na dve, pa im preostaje samo jedna“, objašnjava doktor.

Ono što je jako važno jeste da se nutrigen testom dobijaju preporuke za ceo život kako da neko pravilno prema svom genetskom zapisu konzumira hranu, kao i koje vrste fizičkih aktivnosti treba da primenjuje.

Što se genetskih predispozicija i određenih stanja, poput alergija, sklonosti, bolesti i drugih stanja, Krstić navodi da je retko šta u potpunosti genetski uslovljeno.

„Najčešći tip je kada postoji genetska predispozicija, ali koja da bi se ispoljila zavisi od životnog stila. Postoji i treći tip, a on je nevezan za genetiku i zavisi od toga kako smo se ponašali u životu“, kaže Krstić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 25. новембар 2024.
9° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње