Šta da grickamo, a da se ne ugojimo

Stručnjaci za ishranu podsećaju da često grickanje između obroka dovodi do viška kilograma. Savetuju da se ta praksa izbegava, ali ne po svaku cenu jer, kako navode – postoje namirnice koji mogu biti – zdrava užina.

Suzi Barel, ekspert za ishranu iz Sidneja, objašnjava da je moguće jesti zdrave grickalice, i uživati u dodatnim „mini obrocima“ tokom dana, čak i kada smo na dijeti.

Jogurt i bobičasto voće

Jogurt i bobice sadrže proteine i kalcijum. Jogurt sadrži minimalne količine šećera i nizak glikemijski indeks, što može smanjiti nivo glukoze u krvi.

Bobičasto voće ima malo kalorija i puno je vlakana, što posebno prija organima za varenje, navode stručnjaci.

Leblebija

Leblebija je takođe odličan izbor za zdravu užinu, bogata je gvožđem i vlaknima.

Količina kalcijuma je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.

Užina na bazi orašastih plodova

Orašasti plodovi su odlična užina, jer sadrže ugljene hidrate koji su, kažu stručnjaci, potrebni da zadovolje vaš apetit i obnove nivoe glukoze u krvi.

Barelova navodi da je pozitivna strana ovih užina to što brzo zasite i onemogućavaju prejedanje.

Sir i krekeri

„Sir je odličan izbor za užinu, jer je hranjiv, pun proteina, kalcijuma i magnezijuma“, rekla je Barelova.

„Kada se udruži sa krekerom na bazi celih zrna žitarica, sir pruža savršenu ravnotežu proteina i ugljenih hidrata i korisna je grickalica“, dodala je Suzi Barel.

Za izbegavanje

Uprkos tome što se pirinčani krekeri smatraju zdravom užinom, oni nude vrlo malo proteina i vlakana.

„Deset krekera od pirinča, sadrži ugljene hidrate koliko i dve kriške dijetalnog ili integralnog hleba“, objasnila je Suzi.

Takođe, hleb od banane često smatraju zdravijim od kolača, ali on ipak sadrži puno šećera i masti.

„Prosečna kriška tog hleba može da sadrži nekada i četiri kašičice šećera, tako da je sigurno nema ništa zdravo u ovom popularnom izboru za užinu“, rekla je Barelova.

Slično je i sa keksom. Obično su vrlo ukusni, ali sadrže puno belog šećera i belog brašna.

„Kada je u pitanju takozvano pametno grickanje, pokušajte u potpunosti da izbegnete keks. Keks može biti poslastica za posebne prilike, a ne deo svakodnevne ishrane“, savetuje Suzi.

Iako su neki uvereni da je voćni sok zdrav, on takođe sadrži „proste šećere“ koji su jak izvor kalorija.

Za razliku od samog voća, voćni sok ne nudi vlakna pa je zato bolje jesti cele plodove, kad god smo u mogućnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. децембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње