Navike u ishrani koje se isplati „ukrasti“ od drugih kulutra
Svakog dana možemo da naučimo nešto novo, pogotovo kada je reč o ishrani. Uvek možete da poboljšate svoje zdravlje i da otkrijete nove trikove koje pomažu vašoj liniji. Iskoristite i one iz drugih kultura. Većina ih je vrlo jednostavna i može se lako integrisati u način života.
Usredsredite se na uživanje u hrani
Francuzi obožavaju hranu, ali na drugačiji način. Jedu polako, ne uskraćuju sebi ono što vole i odvajaju dovoljno vremena da uživaju u svakom zalogaju. Ne jedu s nogu i nije im važan kvantitet već kvalitet. To im pomaže u održavanju težine.
Koristite štapiće za jelo
Ključni element azijske kulture može da vam pomogne da jedete sporije i da se zaustavite kada ste siti. Uzimajući manje zalogaje, lakše ćete prepoznati kada je dosta i manje su šanse da dođe do nepotrebnog prejedanja.
Dodajte više začina
Poznato je da se u Aziji i Indiji koristi mnogo začina. Kari i kurkuma mogu da suzbiju apetit, a govedina i brokoli u ljutom čiliju mogu da ubrzaju vaš metabolizam i zasite vas.
Jedite dok niste 80 odsto siti
U japanskoj kulturi, običaj je da se jede dok niste 80 odsto siti. Jedete li do potpune sitosti, želudac će se širiti i biće neophodno više hrane da ga napunite. Ako odlučite da napustite sto kad vam je najukusnije, smanjićete ukupan kalorijski unos i mršavićete. Služeći se tim trikom, izbećićete i nadutost.
Zeleni čaj pre i nakon jela
U Kini se često pije zeleni čaj pre i posle jela – ali ne tokom, budući da može da utiče na pravilnu probavu. Studija objavljena u listu Jornal of the American College of Nutrition potvrdila je da zeleni čaj ubrzava metabolizam. Isto tako, možete da preuzmete trik kojim se služe u Južnoj Americi i popiti roibos čaj. Pokazalo se da ubrzava rad metabolizma i pomaže pri upravljanju težinom.
Setite se mediteranske hrane
Mediteranska hrana puna je voća, povrća, maslinovog ulja, ribe i žitarica sa celim zrnom, uz mnogo manje pržene hrane, crvenog mesa i prerađevina. Prateći tu vrstu ishrane, brzo ćete se početi da se osećate zdravije i srećnije.
Češće jedite kod kuće
Poljaci su jedan od naroda koji najčešće jede kod kuće i koji na posao nose hranu od kuće. Tako znaju tačno što jedu i izbegavaju nezdrave aditive – a i štede novac.
Boje na tanjiru
Ako više različitih boja stavite na tanjir, telo ćete više snabdeti potrebnim nutrijentima. Japanci vole ovakve raznobojne obroke.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар