Bad Spenser, od špageti vesterna do konzervi pasulja
Bad Spenser, zvezda vestern filmova, često u paru sa Terens Hilom i dalje je popularan u Italiji iako je preminuo 2016. godine, ne samo zbog velikih sportskih uspeha i nezaboravnih filmova, već zahvaljujući konzervama pasulja. U pitanju je biznis koji vredi skoro 10 miliona evra.
Italijani su na policama samoposluga, primetili konzerve pasulja sa poznatim likom ali su na početku mislili da se radi o „limitiranom izdanju" za nostalgičare tj. generacije bumera, kako se u Italiji nazivaju rođeni između 1946. i 1967.godine. Međutim radi se o biznisu porodice Pedersoli.
Naime, pravo ime Bad Spensera rođenog u Napulju je Karlo Pedersoli, koji je dobio svoje mesto u italijanskim samoposlugama prošle godine i od tada zaradio 10 miliona evra.
Kako je Bad Spenser završio na konzervama pasulja
U filmu Zvali su me Triniti sa Terens Hilom, koji je takođe bio italijanskog porekla i čije je pravo ime Mario Điroti, vidi se scena u kome konj vuče Terensa, a u prašnjavoj krčmi Bad Spenser jede ogromne količine pasulja.
I gde god se ovaj nerazdvojni par pojavio uvek bi tu bio prisutan i pasulj. Iz tog razloga je porodica odlučila da krene sa proizvodnjom konzervi pasulja koji se nazivaju „Pasulj Bada Spensera".
Radi se o borloti pasulju iz regiona Pijemont koji je već spremljen i začinjen i prodaje se jako dobro. Godine 2022, osnovana je "Bud Power Srl" sa ciljem da proizvode hranu „visokog inovativnog sadržaja" koja pored ovih konzervi pravi i slatkiše i slane grickalice sa biološkim sastojcima, biljnim proteinima i brašnom koje nije belo jer se smatra nezdravim.
Kompanije je proizvodnju poverila "Defa Food" iz Rovereta tako da je sve "made in Italy", a danas se u ovoj zemlji proslavlja i Dan "Made In Italy" što je naziv koji ukazuje da su proizvodi zaista proizvedeni po italijanskim standardima poznatim u celom svetu.
Na početku prodaje 2022. zarada je bila svega 56.000 evra, u 2023. 624.000, dok se do kraja ove godine očekuje da će zarada dostići 10 miliona. Zarada odlazi sinu Đuzepeu i njegovim sinovima - Alesandru i Karlu kao i nećaku Nikoli, koji poseduju 20 odsto komanije.
Danas, pasulj čini 70 procenata ukupne zarade kompanije. Sin Bada Spensera prepričava da je otac, nakon nekoliko puta ponovljenih scena u kojima je trebalo da jede pasulj, rekao: „Sam ću da ga napravim".
Tako je nastao njegov recept: pasulj bortoli iz Pijemonta, pulpa od paradajza, luk, dimljena slanina, začini... Konzerve od 400 grama se prodaju po ceni od 3,99 evra, postale su sve popularnije i zarađuju više od poznate marke "heinz".
Uskoro stiže i pivo i džinovska pica
Pasulj je samo početak za porodicu Pedersoli. Uskoro izlazi i pivo sa potpisom Bad Spensera a nakon leta i "Pizzone Bad Spencer", čiji naziv potiče od slavnog šamara iz filmova i radi se o džinovskoj pici.
Svi ovi proizvodi će uskoro da se pojave i na međunarodnom tržištu u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Grčkoj. A vi ih možete poneti iz Italije kao suvenir ili poklon.
Коментари