Читај ми!

I astronauti na Mesecu će nositi Pradu

Modna kuća „Prada“ i komercijalna svemirska kompanija „Aksiom spejs“ predstavili su dizajn svemirskog odela koje će nositi astronauti na Nasinoj misiji Artemis 3 na Mesecu.

И астронаути на Месецу ће носити Праду И астронаути на Месецу ће носити Праду

Tokom Međunarodnog astronautičkog kongresa u Milanu predstavljeni su beli skafanderi sa preklopom do struka i kamenosivim plisiranim umecima preko laktova i kolena. Mada na svemirskim odelima nema oznaka brenda ili logotipa, crveni šavavi preko podlaktica, struka i na „nosivim rančevima sa vazduhom“ ukazuju na „Pradin“ podbrend, Linea Rossa.

„Ovo je revolucionarno partnerstvo“, rekao je Rasel Ralston, izvršni potpredsednik kompanije „Aksiom spejs“, tokom konferencije za novinare. „Mi spajamo inženjering, nauku i umetnost."

Osim kroja, svemirska odela uključuju niz inovativnih karakteristika. Astronauti će moći da hodaju po mesečevoj površini osam sati dnevno zahvaljujući specijalno izrađenim čizmama. Odela će biti od belog materijala koji može da reflektuje toplotu, pružajući zaštitu od ekstremno visokih temperatura i mesečeve prašine, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost.

Mobilnost je takođe poboljšana od dizajna skafandera za Apolo 17. „Pradino“ dugogodišnje znanje i iskustvo u proizvodnji tekstila i tehnika šivenja pomoglo je da se „premosti jaz“ između funkcionalnosti i stila, dodaje se u saopštenju.

Odela – koja su rodno neutralna i jedna veličina odgovara svima – takođe su nastajala nekoliko godina. Prema rečima Lorenca Bertelija, direktora za marketing „Prada grupe“, modna kuća je razgovarala o ovom vidu saradnje još pre izbijanja pandemije koronavirusa 2020. godine.

Oko 10 zaposlenih „Prade“ radilo je na svemirskom odelu, putujući između Milana i Aksiomove baze u Hjustonu.

Trenutno planirana za drugu polovinu 2026. godine, Nasina misija Artemis III će ponovo poslati astronaute na Mesec, koji su poslednji put bili na našem pratiocu 1972. u misiji Apolo 17. Ako sve bude teklo po planu, to bi takođe mogao biti prvi put da ženska noga kroči na Mesec.

„Danas svako ko ima duboke džepove može da ode u svemir“, rekao je Berteli novinarima u Milanu. „Uskoro će to postati pristupačno i ljudi će moći da idu na Mesec. Tako da mislim da smo tek na početku nove ere."

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи