Читај ми!

Najpoznatiji kadrovi na beogradskoj kaldrmi snimljeni bez kulisa

Ako prošetate Kosančićevim vencem, lako ćete prepoznati gde su snimane scene iz "Maratonaca". Mnoge ulice Beograda pamte filmske setove, a filmovi čuvaju uspomene na to kako je nekada izgledao kraj kojim svakodnevno prolazimo. Neki od najpoznatijih kadrova domaćih serija snimani su bez kulisa, u ulicama koje se nisu mnogo promenile u poslednjih pola veka.

Pre 26 godina, Zlatko Gavrilović je izgubio 20 hiljada maraka u Skadarliji, gde je snimana serija. Dve i po decenije kasnije malo je onih u Srbiji i regionu koji ne znaju ko je Zlatko Gavrilović i o kojoj seriji je reč. Lokaciju na kojoj je snimljena kultna scena Porodičnog blaga otkrio nam je amaterski fotograf Miloš Milenović.

„Nalazimo se u Skadarliji, gde je sniman veliki broj filmova i serija. Sve je počelo od tog ćevapa i Zlatka Gavrilovića, kao i koverte. I Ljubavni život Budimira Trajkovića, sniman je ovde.Veliki broj filmova sniman je u nekim od čuvenih kafana, pa i Porodično blago, Tesna koža, kada Nikola Simić prezentuje veliki đevrek Turcima. Tu je sniman i film Bićemo prvaci sveta, kao i film o čuvenom Tomi Zdravkoviću“, rekao je Miloš Milenović, amaterski fotograf.

Miloš je potragom za lokacijama na kojima su snimane kultne serije i filmovi počeo da se bavi pre više od godinu dana. Od tada je pronašao oko 150 mesta pored kojih svakodnevno prolazimo, a ni ne znamo da su deo čuvanih scena i replika.

„Broj 12 je bitan za domaću kinematografiju pre svega zbog serije Porodično blago, jer je tu zgrada u kojoj su živeli Gavrilovići. Postoje još neke zanimljivosti zašto je baš ovaj broj 12 poseban. U ovoj zgradi je stanovala i Desanka Maksimović, a tu je snimana i scena iz filma Tri palme za dve bitange i ribicu. Sama Kopitareva gradina zauzima bitno mesto u našoj kinematografiji, jer je ovde snimana i serija Ulica lipa, kao i hit filmovi Varljivo leto 1968, Kako je propao rokenrol“, rekao je Miloš.

Otkada je počeo da objavljuje filmske lokacije na Instagram profilu, veliki broj pratilaca mu pomaže u tome. Zajedno su došli do mesta na kome su snimane dve kultne serije.

„Jedna od najlegendarnijih kuća nalazi se na Kosančićevom vencu, gde je sniman film Maratonci trče počasni krug. Tu je i kuća koja je bitna i za seriju Otpisani, jer je Dragi Kenta stanovao ovde i neke od scena serije su snimane upravo u ovim ulicama. Tako da su ova ulica i Kosančićev venac poslužili su kao inspiracija“, istakao je Miloš.

Na putovanju po Beogradu naišli smo i na najčuvenije stepenice u gradu.

„Kosančićev venac je filmsko mesto, a poznate su i čuvene stepenice za našu kinematografiju. Baš na ovim stepenicama u prvoj epizodi Otpisanih Bolnica, Prle dobija šamar od nemačkog vojnika i nekako tu počinje radnja serije. Tu se planira osveta i to je prva i najbitnija scena u čitavoj seriji“, rekao je Miloš Milenović, amaterski fotograf.

Tihi, Prle i Paja ovde su provodili vreme i svađali se sa Nemcima. 50 godina kasnije filmska i TV industrija mnogo se promenila. Danas postoje ljudi koji se bave traženjem lokacija na kojima će biti snimane scene u okviru nekog filma ili serije.

Iako mnogi naši omiljeni filmovi i serije koje i danas rado gledamo nisu imale takvog profesionalca u ekipi ne možemo reći da lokacije nisu pametno birane, jer i danas ih mnogi prepoznaju.

уторак, 15. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи