Читај ми!

Malta – država zdravih i dugovečnih ljudi

Najnovija istraživanja pokazala su u kojim državama Evrope su ljudi najdugovečniji. U samom vrhu među Evropljanima našli su se Maltežani.

Малта – држава здравих и дуговечних људи Малта – држава здравих и дуговечних људи

Kako se meri trajanje zdravog života? Očekivano, brojem godina koje će prosečna osoba živeti bez invaliditeta ili ograničenja u svakodnevnom životu.

Prema novoj analizi, na osnovu podataka iz 2023. godine, mediteranska ostrvska država Malta je u vrhu po dugovečnosti i kod muškaraca i kod žena u Evropskoj uniji, pokazuju novi podaci Eurostata.

A Danska je na poslednjem mestu kada su žene u pitanju, koje se nadaju da će podaci ubuduće biti povoljniji. Dok nordijske zemlje imaju razvijen zdravstveni sistem, često obolevanje od raka je tamo veće nego u drugim zemljama EU.

Žene na Malti su zdrave 70,3 godine, dok muškarci 70,1 godinu.

Budući da Evropljani žive duže nego ikad pre, kvalitet života u starosti postaje veoma važan, tako da se u evropskim zemljama žene zdravo žive 62,8 godina, a muškarci 62,4 godine.

Žene u Sloveniji su zdrave do 68,5, Dankinje samo do 54,6, Holanđanke do 56,3, Bugarke do 68,9.

Muškarci u Švedskoj su u proseku zdravi do 67,5 godina, Italijani do 67,1, Danci 57,1.

Žene žive duže od muškaraca, a u proseku širom EU žene bi mogle da očekuju 62,8 godina zdravog života u poređenju sa 62,4 godine muškaraca.

Ipak, žene su zdrave 75 odsto životnog veka, a muškarci 80 odsto, što znači da, iako muškarci prosečno žive kraće, zdraviji su, navodi se u izveštaju.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи