Читај ми!

Da li „znamo“ kako se jede čokolada

U jednoj od studija stručnjaci su otkrili da možda tokom čitavog života jedemo čokoladu na pogrešan način. U anketi u kojoj je učestvovalo 78 ispitanika, to je i potvrđeno.

Да ли „знамо“ како се једе чоколада Да ли „знамо“ како се једе чоколада

Jedna od omiljenih poslastica svih uzrasta, mlečna, crna, bela, kombinovana je čokolada. Kako je navedeno u studiji većina anketiranih navela je da čokoladu stavlja pre upotrebe u frižider. To je potpuno pogrešno, jer je optimalna temperatura na kojoj se čuva ova poslastica 18 stepeni Celzijusovih. Na toj temperaturi ona daje svoj pravi i puni ukus.

Kockice se tope u ustima

Preporuka stručnjaka je da se uzima po kockica čokolade koja se topi u ustima, nikako je ne treba žvakati. Kada se čokolada otapa postepeno u ustima tada svi receptori ukusa  mogu da prepoznaju notu butera i pravog ukusa čokolade.

Preporuka je da se konzumira u jutarnjim satima, između 9 i 11sati.

„Čokolada je poslastica kompleksnog ukusa. Ako je jedemo u jutarnjim i prepodnevnim satima, ona čak može da bude i grickalica koje nam pomaže da nastavimo da radimo sa puno energije. Time skraćujemo glad do ručka“, istakla je Natali Alibrandi, vođa tima naučnika  koji se bave hranom i pićem sa sedištem u Londonu i Holandiji. (Food Inovation Centre).

Preporuka stručnjaka je da se čokolada uzima u malim količinama kako bi se izbeglo stimulisanje receptora. Korisno je kombinovati je i sa drugim namirnicama. Recimo, mlečna ili bela čokolada lepo se kombinuje sa gorkim namirnicama.

Studija koja je objavljena u časopisu „The Journal of Nutrition“,  sugeriše da konzumiranje čokolade može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.

Poboljšava kognitivnu funkciju

Naučnici sa Harvarda istakli su da ispijanje dve šoljice tople čokolade tokom dana može da održi naš mozak zdravijim i da kod starih ljudi poboljša pamćenje. Ona stimuliše protok krvi u pojedinim delovima mozga.

четвртак, 21. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње