Читај ми!

Da li ste čuli za galangal, liči na đumbir i kurkumu, a nije

Nazivaju ga i „tajlandskim đumbirom“. Galangal je biljka koja vodi poreklo iz jugoistočne Azije, ali se gaji u svim toplim regionima sveta. Blagog ukusa citrusa, poznat i kao plavi đumbir, koristi se u ajurvedskoj i tradicionalnoj medicini.

Zimzelena zeljasta biljka koja raste iz rizoma i može da poraste do metar i po visine. Cvetovi su beli i grupisani, a plod je u obliku kugle sa nekoliko stabljika.

Koren galangala podseća na đumbir, ali je mnogo blažeg ukusa i mirisa. Koristi se u kulinarstvu, svež ili u prahu, u kuhinjama jugoistočne Azije, tajlandskoj, vijetnamskoj i indonežanskoj.

Bogat je antioksidansima.

Koren ove biljke ima mnogobrojne koristi za zdravlje jer je bogat antioksidansima (polifenolima), pa je koristan za poboljšanje pamćenja, a snižava i LDL (loš) holesterol. Takođe je koristan za srce i smanjenje nivoa šećera u krvi.

Koristi se kod upalnih procesa, za bolove u zglobovima, a telo štiti od bakterija i mikroorganizama.

U nekim od studija koje su proučavale koren galangala, navodi se da može da pomogne u lečenju nekih karcinoma i u borbi sa leukemijom.

Galangal se može kuvati u vodi, na pari, a može da se jede i sirov, iako je drvenaste strukture i tvrd, pa se uglavnom pasira.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара