Читај ми!

Da li ste čuli za galangal, liči na đumbir i kurkumu, a nije

Nazivaju ga i „tajlandskim đumbirom“. Galangal je biljka koja vodi poreklo iz jugoistočne Azije, ali se gaji u svim toplim regionima sveta. Blagog ukusa citrusa, poznat i kao plavi đumbir, koristi se u ajurvedskoj i tradicionalnoj medicini.

Zimzelena zeljasta biljka koja raste iz rizoma i može da poraste do metar i po visine. Cvetovi su beli i grupisani, a plod je u obliku kugle sa nekoliko stabljika.

Koren galangala podseća na đumbir, ali je mnogo blažeg ukusa i mirisa. Koristi se u kulinarstvu, svež ili u prahu, u kuhinjama jugoistočne Azije, tajlandskoj, vijetnamskoj i indonežanskoj.

Bogat je antioksidansima.

Koren ove biljke ima mnogobrojne koristi za zdravlje jer je bogat antioksidansima (polifenolima), pa je koristan za poboljšanje pamćenja, a snižava i LDL (loš) holesterol. Takođe je koristan za srce i smanjenje nivoa šećera u krvi.

Koristi se kod upalnih procesa, za bolove u zglobovima, a telo štiti od bakterija i mikroorganizama.

U nekim od studija koje su proučavale koren galangala, navodi se da može da pomogne u lečenju nekih karcinoma i u borbi sa leukemijom.

Galangal se može kuvati u vodi, na pari, a može da se jede i sirov, iako je drvenaste strukture i tvrd, pa se uglavnom pasira.

петак, 22. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње