Šta je potrebno da bi se napravio savršen medenjak
Porodica Maksimović bavi se izradom medenjaka po staroj recepturi. Jedni su od retkih u Srbiji koji poseduju sertifikat starog zanata za ovaj slatkiš. Udruženim snagama ih ukrašavaju, pa tako njihovi medenjaci postaju prava umetnička dela.
Za lokaciju radionice medenjaka porodice Maksimović potrebno je samo da pratite čulo mirisa, jer supružnici Nenad i Dragana dnevno peku i do 200 kilograma mirisnih kolača. Kako kažu, za dobar medenjak potrebni su, između ostalog, kvalitetni sastojci i mašta.
„Čarobni medenjaci nastaju iz upornosti, iz volje, iz ljubavi. Nemate dosta privatnog vremena za sebe, pogotovo kod starih zanata, posvećeni ste isključivo poslu i živite za sve to, jer standard nam još ne dozvoljava da imamo neke radnike da bi se širio biznis. Samo smo suprug i ja u tom celom poslu“, priča Dragana Maksimović iz Smedereva.
Pravljenje medenjaka, koji su poznati širom Srbije, iziskuje i vreme i trud, pa im povremeno pomažu deca. Znaju da ih umese i ukrase, a kako kažu, ovo im je i dalje omiljeni slatkiš.
„Pomažem oko pakovanja i lepljenja deklaracija, a najviše volim da pakujem“, rekla je Petra.
Tadija objašnjava kako teče proces pravljenja medenjaka: „Prvo treba da se napravi testo, pa onda da se napravi krug, stavi se u modle i onda ispečemo.“
Kriza zbog aktuelne epidemije, nije zaobišla ovu porodicu, kojoj je pravljenje medenjaka izvor prihoda. Kažu da se polako oporavljaju, ali da nije isto kao ranije.
„Bukvalno smo bez ijedne manifestacije, morali smo da se preorijentišemo na neku drugu granu, tad smo ušli u borbu sa nekim konditorskim proizvodima koji se rade mašinski, a sa druge strane, treba održati cenu proizvoda“, ističe Nenad Maksimović.
Ručna izrada je jedinstven proces za vredne Maksimoviće. Sloga, ljubav i trud karakteriše ove ljude, a svaka njihova porodična priča, utkana je u ukuse i boje medenjaka.
Коментари