Читај ми!

Pijan, punjen ili pržen – šaran se najčešće sprema za posne slave

Nema posne slave bez ribe, a najčešće se priprema šaran. Pijan, punjen ili pržen, za koji god način pripreme da se opredelite, nećete pogrešiti. Mi vam nudimo nekoliko načina i saveta. Šta je važno kod pripreme ribe za slavu?

Najlepši i najzgodniji šarani za pripremu su oni do tri kilograma. Pred velike posne slave ponuda je više nego dobra, ali nije zgoreg ribu nabaviti na vreme. Kupovina u poslednji čas stvara nervozu zbog gužvi, ali i manje vremena i mogućnosti za izbor.

Uz to, ako želite da vam prodavac očisti ribu, ne čekajte poslednji dan.

Kod pripreme je najvažnije da se šaran očisti od krljušti, izvade škrge i odstrane peraja. Ukoliko ribu ne pečete celu, odstranite i glavu i rep, koji se mogu iskoristiti za riblju čorbu. 

I ono što je možda najvažnije, kada se riba očisti, potrebno ju je dobro osušiti, najpraktičnije je papirnim kuhinjskim ubrusima.

Ako je šaran spreman, možete ga ispeći celog ili pržiti na starinski način.

Prženi šaran

Ukoliko se odlučiti za prženje, potrebno je da šarana isečete na šnicle. U širem tanjiru pomešati brašno, so i sušenu mlevenu papriku.

Izbor sušene mlevene paprike u prodavnicama je velik, ali ako niste sigurni da će ona biti jarkocrvena, možete je kupiti i na pijaci. Prodavaci koji nude sušenu papriku za punjenje imaju i tucanu ili mlevenu sušenu papriku.

U tiganju dobro zagrejte ulje na ujednačenoj temperaturi. Šnicle šarana uvaljajte u pripremljenu mešavinu brašna, soli i mlevene paprike i otresite od viška, a zatim spustite u zagrejano ulje.

Šnicle okretati dok ne dobiju boju starog zlata. Bitno je da budu ravnomerno pečene, da korica bude hrskava i da ne pregori. Zato je važno da, ukoliko pripremate veće količine, promenite ulje čim počne da menja boju i tamni.

Pijani šaran 

Domaćice rado pripremaju i pijanog šarana. Očišćenog i od vode osušenog šarana posoliti spolja i iznutra, a spolja na ribi nožem napravimo kose rezove i u njih staviti po čen belog luka i krišku limuna.

U pleh ili tepsiju za pečenje stavite nakvašen papir za pečenje kako se riba ne bi zalepila prilikom pečenja.

Šaran je najbolje staviti u već zagrejan i nauljen pleh. Kada se sa jedne strane uhvati korica, ribu okrenuti i preliti čašom belog vina i ostaviti da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

Uz pijanog šarana najbolje ide krompir. Posle 30-40 minuta pečenja nabolje je oko šarana naređati isečen i po želji začinjen krompir. Ribu ponovo preliti čašom belog vina, pomešanog sa malo vode i peći na 220 stepeni još oko 40 minuta.

Punjeni šaran 

Ukoliko se odlučite da poslužite punjenog šarana, ne štedite na nadevu. Šaran spada u masnije ribe zbog čega svaki nadev postaje slastan.

Varijacije za nadev su mnogobrojne i pustite mašti na volju. Šaran se dobro slaže za prodistanim crnim i belim lukom, uz dodatak oraha ili suvih šljiva.

Takođe, kao prilog ili punjenje može da ide i pirinač sa pečurkama, a ne treba izbegavati i po koji ispečen i oljušten kesten.

Za koju god opciju da se odlučite, nećete pogrešiti. I ne zaboravite, pored vina svaka riba voli i so, pa prilikom pripreme ne morate da budete štedljivi. Morska so je svakako bolji izbor, posebno kada ribu pečete ili punite.  

понедељак, 21. април 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом