Читај ми!

Još jedno kulinarsko putovanje kroz Srbiju Džonatana Lega

Čuveni američki producent i voditelj Džonatan Leg ovih dana snima novi serijal o gastronomiji, a za prvu destinaciju izabrao je Srbiju i Beograd. Gledaocima širom sveta, na kanalu Travel, do sada je predstavio Srbiju iz različitih uglova, a ovog puta pokazaće barove, restorane i kulinarske specijalitete naše prestonice.

Glumio je u filmovima Vestidž, Godzila i Veniš, a ljubiteljima avantura poznat je i iz putopisnih serijala koji se emituju na kanalima Travel, National Geographic i History. Džonatan Leg je ovih dana u Beogradu i snima novi serijal.

„Prvi put sam došao 2016. godine i odmah se zaljubio u Srbiju. Ovde nema Tadžmahala, nema Ajfelovog tornja i ja ne volim da odlazim na takva mesta, koja inače posećuju svi turisti.
Kada odete na Ajfelov toranj, vi imate neku ideju kako bi trebalo da se osećate i šta bi trebalo da vidite. Često se iskustvo ne poklopi sa vašim očekivanjima. Kada dođem u Srbiju ja nemam ideju, baš nikakvu ideju, šta ću iskusiti. To je kao poklon za Božić, ne znate šta je unutra“, navodi Leg.

U okviru prethodnog serijala Kovid putovanja, obišao je pojedine delove Srbije, predstavio prelepe predele, gradove, znamenitosti, a pojedine epizode posvetio je srpskim verovanjima i mitovima.

„Traganje za pričom o Savi Savanoviću je bilo uzbudljivo jer sam očekivao nešto poput turističke atrakcije, a uopšte je nije bilo. Došao sam u veoma malo, tipično srpsko selo i sve što sam tamo našao je nekoliko ljudi pored puta, koji sede ispred svojih kuća i piju rakiju. Ugostili su me i ispričali istoriju kraja i pokazali put kroz šumu u kojoj sam našao vodenicu u kojoj se navodno desio prvi napad vampira. To je fantastično iskustvo i to je moj stil. Kad odete u Englesku, kupite kartu da biste ušli u neki dvorac u kome je sve ograđeno i vi stojite sa strane i iz daleka nešto posmatrate. U Srbiji ulazite unutra i sami istražujete, taj momenat otkrića ne možete naći na drugom mestu“, naglašava glumac, producent i voditelj.

Uprvao zato mu je i Beogradska tvrđava najomiljenija.

„U Beogradu sve počinje sa Kalemegdanom, a to je verovatno moja omiljena tvrđava na celom svetu. Počevši od Rimljana, Austrougara, Srba i svih onih naroda koji su ostavili neki trag... Kalemegdan je kao neka supertvrđava. Deo je sređen, obeležen znakovima i putokazima, a postoje i oni delovi u koje jednostavno možete da se ušunjate, istražujete i uđete u nekakve tunele. Mislim da je to karakteristika i samog Beograda. Ima oblasti u gradu koje su tačno utvrđene, ali postoje i one uličice sa skrivenim malim barovima“, dodaje glumac.

Džonatan sada u Beogradu snima novi serijal, posvećen gastronomiji. Ovog puta je njegov producent voditelj, a on je iza kamere.

„Emisija se zove Maksimum fudi i sve je u njoj predstavljeno iz mog ugla – filmskog stvaraoca i putnika koji obilazi svet. Svaka epizoda je drugačija. Neke su zasnovane na ličnim iskustvima šefova kunjiha, neke na tome šta sve jedan grad može da ponudi, a ponekad je to priča o samo jednom sastojku za pripremanje hrane koji, na primer, ne postoji u drugim delovima sveta“, objašnjava Saši De, producent i voditelj.

Hrana govori mnogo o jednoj kulturi, dodaje Saši. To je nešto što uzimamo nekoliko puta dnevno, obično sa bližnjima, nešto što želimo da podelimo sa gostima i turistima.

„To je najbolji način da iskusite neko mesto, a mnogo ljudi putuju samo da bi probali drugačiju hranu posebno u okviru luksuznih putovanja“, napominje voditelj.

U dvadesetominutnoj epizodi predstaviće naše barove, restorane, pijace, vinarije i neka kultna gastronomska mesta.

„Turistička oganizacija Beograda mi je vodič. Najbolja turistička organizacija na svetu, zaista. Stekao sam i prijatelje među njima. Svaki put kada dođem, javim se Jeleni i oni nas povežu sa najzanimljivijim ljudima i upute na najbolja mesta“, naglašava Džonatan Leg.

I njegov kolega Saši De takođe deli simpatije prema Beogradu.

„Razmišljao sam da za početak novog serijala pronađemo neku destinaciju u Evropi koja nije mejnstrim i koja nije toliko izvikana, a ima mnogo toga da ponudi i našli smo je. Za mene je Beograd društven, gostoljubiv, jedinstven i zabavan, a rakija je jedinstveno kulturološko iskustvo. Svi vas zovu u goste, i svi vam nude rakiju“, napominje De.

I posle ogromnog iskustva i brojnih putovanja, ova dvočlana ekipa je jednostavno oduševljena srpskom kuhinjom.

„Ima jak, bogat, pun ukus koji vas osnažuje i posle toga osećate da možete da osvojite tvrđavu. Toliko eneregije dobijete. I ovaj obrok koji smo sada probali je fantastičan, sa ogromnim tanjirom koji je pun mesa. I sve ostalo je preukusno, ali je ipak ključna stvar gostoprimstvo“, smatra Saši.

„Ono po čemu se izdvaja srpska kuhinja su domaći proizvodi. Dopada mi se to što Srbi koriste toliko svojih namirnica i proizvoda i ponose se time. Najbolji šefovi kuhinje koje sam upoznao uvek govore o lokalnim proizvodima, o tome da poznaju osobe koje ih uzgajaju. Sviđa mi se ta povezanost sa zemljom, prirodom i namirnicama koju Srbi imaju, kao na primer sa paradjazom, paprikama – najbolje koje sam ikada probao. Neka jela su vam, na primer, veoma jednostavna, ali kvalitet namirnica je vrhunski“, zaključuje Džonatan.

четвртак, 01. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару