Читај ми!

Podvodna šuma usred Mediterana

Umetnik koji stoji iza prvog svetskog parka podvodnih skulptura upravo je predstavio svoj najnoviji projekat - spektakularnu potopljenu šumu uz obalu plaže Pernera u Aja Napi na Kipru.

Muzej podvodne skulpture na Kipru (MUSAN), čija je izgradnja koštala milion evra, sastoji se od 93 skulpture Džejsona deKairesa Tejlora (Jason deCaires Tailor), umetnika poznatog po radovima u Parku podvodnih skulptura u zalivu Molinere u Grenadi i Nacionalnom morskom parku na ostrvu Muheres u Meksiku.

Tejlor želi da kroz instalaciju, koja istražuje odnos između čoveka i prirode, stavi u središte pažnje „ponovno oživljavanje naših prirodnih prostora“ i „pošumljavanje područja neplodnih staništa“.

Neke od prikazanih figura uključuju ogromna stabla težine do 13 tona, kao i decu koja drže kamere uperene ka odraslim ljudima dok se igraju žmurke.

„Pokušao sam da uključim što je moguće više asocijacija na klimatske promene, gubitak staništa i zagađenje, jer su to zaista ključna pitanja našeg doba“, kaže Tejlor za Si-En-En Travel.

„Nekako se nadam da će ova postavka kod posetilaca izazvati osećanje nade i spoznaju da ljudski uticaj ne mora uvek biti negativan. Da možemo da promenimo neke loše stvari koje smo uradili“, dodaje umetnik.

Svaka od skulptura, koje su dizalicom spuštene ispod površine, napravljene su od inertnih pe-ha neutralnih materijala koji privlače morski život i postavljene su na različite dubine, tako da se biodiverzitet područja vremenom može da „obogati“ njihovim prisustvom.

„Nakon pet ili šest dana, već sam mogao da vidim tanak sloj algi na svakoj od glava skulptura i već su bile pune malih riba. Dakle, to je bilo veoma, veoma ohrabrujuće. Zaista se radujem što ću kada se vratim ponovo za par meseci moći da vidim kako su moje skulpture objedinjene u život mora“, nada se umetnik.

Tejlor je proveo skoro dve, tri godine radeći na ovom podvodnom muzeju na Kipru, koji je trebalo da bude otvoren prošle godine, ali je zbog pandemije odloženo.

Muzej u stvari počinje na kopnu, sa ulazom koji je postavljen na plaži Pernera i stazom koja vodi do plutajuće platforme kojom se spušta do potopljenih skulptura.

Postavka je dostupna roniocima sa bocama, a Tejlor se nada da će privući više posetilaca u ovo morsko zaštićeno područje Kipra, za koje kaže da ima „najbolju vidljivost koju je sreo do sada“.

„Ovo nije tropsko područje, koje ima koralne grebene i biodiverzitet koji oni donose, već je više umereno područje. Takođe će privući različite vrste morskog života, i ovo je jedan od prvih instalacija koju sam uradio gde radovi idu od morskog dna do površine, s plutajućim elementima“, objašnjava umetnik.

Jedna od skulptura je strateški postavljena tako da gleda na goleti peska duž voda Mediterana, koji se smatra najizlovljenijim morem na svetu.

Muzej je nastao iz zajedničke saradnje Odeljenja za ribarstvo i istraživanje mora, opštine Aja Napa i Ministarstva turizma Kipra.

„Podvodni muzej će biti živo vizuelno i ekološko iskustvo, sa umetničkim delima u interakciji sa prirodom koja će se vremenom razvijati. Sigurna sam da će to približiti ljude morskom okruženju i očuvanju i zaštiti našeg morskog ekosistema“, navodi Marina Argiru, direktorka Odeljenja za ribarstvo i istraživanje mora.

Tejlorov rad je prvenstveno usmeren na promovisanje očuvanja okeana i isticanje uticaja klimatskih promena. Trenutno radi na novim eksponatima za australijski Muzej podvodne umetnosti u Taunsvilu, na Velikom koralnom grebenu, koji je izgubio polovinu svojih korala u poslednje dve decenije, kao i na budućoj izložbi koja će biti smeštena u Crvenom moru.

Umetnik je početkom godine u Francuskoj kod Kana pokrenuo podvodni muzej koji se sastoji od šest portretnih skulptura težine oko 10 tona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару