Читај ми!

Kako da ne postanete žrtva iznenadnog raskida bez obrazloženja

Iznenadni prekid emotivne veze sa nekim, i to bez objašnjenja uz uzostanak bilo kakve komunikacije, događa se svima. Ipak,taj fenomen postao je sve izraženiji, posebno sa porastom broja aplikacija za sastanke.

Kako raste broj platformi za onlajn upoznavanje, tako je sve lakše prekinuti kontakt sa drugom osobom, jednostavno, i bez navođenja posebnog razloga. 

„Kada prvi put izlazimo sa nekim novim, sviđa nam se! Uglavnom se osećamo veoma uzbuđeno. U toj fazi je lako zaljubiti se, ali u svoju predstavu o tome ko je druga osoba - jer ih ne poznajemo baš najbolje", kaže dr Sara Melankon, sociolog i seksolog. 

„To uzbuđenje, međutim, bledi kako nekoga bolje upoznajemo, a fantaziju polako zamenjuje stvarnost. Pošto su žene su u proseku emocionalno inteligentnije od muškaraca, to znači da muškarce češće muče predstave o partneru, i potom - otkrivena realnost", dodala je dr Melankon.

Suzan Trombeti, izvršna direktorka kompanije „Ekskluziv mečmejking", se slaže sa mišljenjem stručnjaka.

„Kao neko ko se bavi vezama, vidim da mnogi muškarci brzo ‘padaju‘ žene, ali se zatim i brzo odljubljuju", kaže Trombeti.

Klarisa Silva, bihevioralni terapeut, objašnjava šta stoji iza ovakvog ponašanja.

„Postoji nekoliko neurohemijskih procesa koji se dešavaju kada se zaljubimo. Telo oslobađa adrenalin, dopamin i serotonin. Povećani nivo adrenalina je ono zbog čega srce ubrzava kad god smo u blizini neke osobe ... To neki karakterišu kao ‘ljubav na prvi pogled‘. Ta faza euforije traje nekoliko meseci, oko tri", dodaje Silva.

„Dopamin izaziva takozvano - viteško ponašanje kod muškaraca i intenzivnu vezanost za žene. Intenzitet reakcija dok je neko zaljubljen stvara euforiju i čini osobu zavisnom u trajanju od nekoliko meseci, ali nakon toga se može shvatiti, da je odabrana osoba - ipak dugoročno nekompatibilna", rekla je Silva.

Za potrebe istraživanja, Silva je obavila nekoliko detaljnih intervjua sa muškarcima i ženama svih starosnih grupa na temu raskida i otkrila da je 80 posto učesnika izjavilo da je lakše prekinuti vezu kada „nema komunikacije licem u lice i direktnih interakcija sa drugom osobom".

Paradoksalni efekti 

Međutim, interesantno je da je 80 posto ispitanih milenijalaca prošlo iskustvo ostavljanja - bez obrazloženja.

„Prema ljudima se ponašamo kao prema našim društvenim mrežama", kaže Silva o „nesrećnom“ fenomenu. „Gledamo na ljude kao na predmete, biramo one koji imaju najveći sjaj, brzo prelazimo na sledeći sjajni objekat. Ovakav pristup ljudima i odnosima stvara paradoksalni efekat", rekla je Silva, i dodala da je takva vrsta ponašanja postala uobičajena.

Kada je reč o savetima u vezi sa tim kako da ne postanemo žrtva takvog ponašanja, Trombeti jednostavno predlaže da se pomirite s tim, ako vam se desi.

„Ne plašite se da ćete biti žrtva iznenadnog onlajn prekida veze, ili raskida bez obrazloženja. Znajte da se to dešava svima, da niste jedini, i ne shvatajte sve previše lično. Jednostavno, na kraju krajeva - ne treba vam neko ko ima takav pristup životu i vezama", savetuje Trombeti.

Pojašnjava da ne postoji nužno jedan određeni znak koji će vam dati do znanja da ste ušli u vezu sa nekim tog kalibra, ali, kako kaže, najpametnije je izbegavati ljude „koji redovno odlaze, nestanu, a zatim pokušavaju da se vrate u vaš život, i neguju taj obrazac".

„Na tako nečemu ne možete da izgradite vezu, i znajte da zaslužujete bolje", zaključila je Suzan Trombeti.

понедељак, 05. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару