Читај ми!

Otkud mini-plantaža kivija u Knjaževcu

U dvorištu Milisavljevića u Knjaževcu dobro je rodio kivi. Pre pet godina posađena je jedna sadnica, a sada prekriva čitavo dvorište. Za desetak dana, kad počne berba, biće oko 150 kilograma tog voća.

Mnogobrojni plodovi kivija u dvorištu Najdana Milisavljevića privlače pažnju svih koji ovih dana prolaze pored njegove kuće. Iako je voćna vrsta toplijih krajeva Najdan kaže da kivi dobro podnosi naše uslove i da ga nije teško gajiti.

„Ne prska se, traži dosta vode da se poliva preko leta, jer čim mu malo nedostaje voda on uvene. Traži puno vode, zato ne bi mogao da ga posadiš na nekom brdu gde nema vode. Može, recimo, tu pored reke“, objašnjava Najdan Milisavljević iz Knjaževca.

Pet ženskih i jedna muška biljka koja služi kao oprašivač čine malu zajednicu kivija u dvorištu. Plodovi u oktobru polako sazrevaju, još su tvrdi i biće spremni za berbu tek za desetak dana.

„Treba mu jedno mesec dana posle berbe da sazri, da odstoji, a krajem novembra i u decembru već može da se koristi za jelo“, kaže Ružica Milisavljević.

Najdan uspešno proizvodi i sadnice kivija kalemljenjem, tako da mu je deo dvorišta rezervisan i za mali rasadnik.

Od plodova kivija sa svoje male plantaže u dvorištu Milisavljevići prave slatko i sokove, dok višak podele rodbini i prijateljima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом