Nasmejana zimnica – jedinstveni brend iz Topole

Ana Nikodijević živi u selu Ovsištu kod Topole. Rezbarena ili nasmejana zimnica po kojoj je Ana poznata širom Srbije uveliko se priprema ovih dana.

U Aninom špajzu raznovrsna slana i slatka zimnica u teglama. Turšija, paprika, sirupi, džemovi, kompoti, razne vrste salata.Tu su i džemovi i matični sokovi bez dodatog šećera za dijabetičare i ljude koji neguju zdrav način života.

Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole provodi i po dvadeset sati u radionici, ali ima motivaciju, jer od prodaje zimnice školuje decu koja su na fakultetu.

„Odmora nema. Ja sam kroz ovaj posao jako puno učila, učim i danas i uvek ću učiti i naći načine kako da najbolje produžim sezonu, da ne bude to samo sezonska priča. Pravim lagere namirnica od kojih može da se pravi zimnica i kasnije, tako da proizvodnja traje, bukvalno, dvanaest meseci“, naglašava Ana.

Udala se sa samo sedamnaest godina. Dodaje da, iako premlada, nije joj trebalo mnogo vremena da savlada stare recepte. Ipak, voli da uvodi inovacije i poput pravog umetnika rezbari voće i povrće i tako ukrašava tegle sa turšijom, koje polako osvajaju srpsko tržište.

„Sve je krenulo spontano, sasvim slučajno. Ja sam se usavršavala. Videla da to nailazi na divnu reakciju mojih ljudi. Smajlići i cvetići, opustila ruku, dala mašti na volju, i to je to“, kaže vredna domaćica.

Ana godišnje uradi tri hiljade jedinica zimnice i rado motiviše sve domaćice koje žele da nauče da pripremaju zimnicu. Rado daje savete, iako napominje da recepti za zimnicu postoje odvajkada, treba ih samo naći i raditi s ljubavlju – uspeh ne može da izostane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом