субота, 14.03.2020, 16:10 -> 16:51
Извор: Танјуг
Za pomfrit ne važe korona-restrikcije u Belgiji
Belgijanci tvrde da je pomfrit njihovo nacionalno jelo, Englezi ga zovu „francuski frit“, iako i mnoge druge nacije pržene krompiriće tretiraju kao sastavni deo svoje kuhinje. U svakom slučaju, kada je reč o merama protiv koronavirusa, pomfrit izgleda ima – poseban status.
Prženi krompirići su za sada ipak najviše belgijski, jer je vlada te države u jeku zabrana zbog koronavirusa, dozvolila uličnim prodavcima pomfrita da nastave da rade, dok su svi kafići i restorani primorani da privremeno zatvore svoje lokale.
Belgijska vlada je uvela tronedeljno zatvaranje škola, barova, restorana, vežbaonica, odlaganje svih sportskih i kulturnih aktivnosti i skraćeno radno vreme za trgovce, kako bi ograničila širenje koronavirusa.
Prodavci prženih krompirića ne podležu ovim restrikcijama i mogu slobodno da prodaju pomfrit, pod uslovom da se jede na nekom drugom mestu.
Procenjuje se da u Belgiji ima oko 5.000 uličnih prodavaca pomfrita, što je 10 puta više po glavi stanovnika nego „Mekdonalds“ restorana u Americi.
Belgija nastoji da zaštiti pržene krompiriće kao belgijsko nacionalno jelo i traži da se i pomrfit, kao i tradicionalno belgijsko pivo, prizna kao globalno kulturno nasleđe.
Belgijanci tvrde da su oni izmislili pomfrit, ali da su ga američki vojnici, stacionirani posle Prvog svetskog rata u frankofonskom delu Belgije nazvali „francuski frit“.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар