Badnje veče u Pekingu

Najradosniji hrišćanski praznik slave i Srbi koji žive u Kini. Dopisnik RTS-a iz Pekinga, Nemanja Milutinović proveo je Badnje veče sa porodicom profesorke srpskog jezika na Pekinškom univerzitetu za strane studije koja je u goste pozvala sve svoje studente prve godine.

Oni su studenti srpskog jezika u Pekingu, a ovo je njihovo prvo Badnje veče po julijanskom kalendaru. Jezik uče tek tri meseca i možda još ne znaju mnogo toga da kažu na srpskom, ali hrana je univerzalni jezik. Čak i kada je posna.

„Profesorka Nataša nam je pokazala neke fotografije hrane kao što su pita od sira i tome slično. Ali ovo je prvi put da to vidim svojim očima i veoma sam uzbuđena. I veoma je ukusno“, kaže Kristina Vang Šijing.

„Prve svega, dobro jelo. Drugo, mogu da osetim Srbi imaju sopstveni način na koji proslavljaju ovaj praznik“, navodi Aleksandar Gao Tung.

„Jeli smo odličnu večeru, riba je posebno dobra. Hleb je malo mekan, malo tvrd, ali ukusan. Srpska hrana se veoma razlikuje od kineske, ali mi se dopada srpski stil“, smatra Anđelka Šao Zedžen, dok Isidora Bai Ou kaže da uživa srpskoj hrani, a da joj se ljudi iz Srbije dopadaju jer su veoma druželjubivi.

Božić u Kini nije nepoznanica. Sve više ljudi iz celog sveta dolazi ovde da radi i živi, pa su sa sobom doneli svoje običaje i praznike.

Ali, Kinezi ih uglavnom povezuju sa Amerikom i Božićem po gregorijanskom kalendaru 25. decembra.

„Svake godine, obično za Badnji dan, pozivam svoje studente da dođu kod mene, da se malo družimo i da im nešto pokažemo o srpskoj tradiciji i srpskim običajima. Da uživo vide na koji način lomimo česnicu, koja je to tradicija vezana za Božić, koliko možemo, naravno, ovde u Pekingu. Prilagodili smo se“, ističe Nataša Radosavljević Gaberova, predavač na Pekinškom univerzitetu za strane studije.

Svake godine kod profesorke Nataše je sve više gostiju za Badnje veče, budući da raste broj studenata srpskog jezika u Pekingu. Ukoliko se sretnemo i sledeće godinine na istom mestu, obećavaju da ćemo razgovarati na srpskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом