Šta čini tibetanski jogurt tako posebnim
U kineskoj autonomnoj oblasti Tibet proslavlja se Festival jogurta. Ovaj napitak zapravo je još jedna veza između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tibetanskog naroda.
Svuda u svetu, pravljenje jogurta počinje na isti način, u isto vreme, uz prve zrake sunca - mužom. Obično se muzu krave, ponegde kamile i kobile, a na Tibetu ženke jaka.
Mleko jaka čini tibetanski jogurt jedinstvenim u svetu. Mleko se prokuva, ohladi i fermentira, što zahteva vreme, strpljenje i veštinu.
Za samo pet sati, mleko jaka pretvora se u gusti kremasti jogurt spreman za posluživanje i stiže u Lasu gde se svake godine održava tradicionalni sedmodnevni festival jogurta.
Iako može da se proizvede i industrijski, na Tibetu se i dalje instira na starom, tradicionalnom načinu pravljenja jogurta, mada ima i novina. Kako bi se privukli mlađi sladokusci, u jogurt se dodaju različite arome, poput sladoleda ili ruže.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар