Gurmanska borba za očuvanje Kosova

Osim diplomatske misije za očuvanje Kosova, borba se vodi i na drugim frontovima. Jedna beogradska kafana pronašla je način da zahvali diplomatama zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali i da za nedeljni ručak iznenadi svoje goste.

Sarma, šumadijski ražnjići, svadbarski kupus zvuči kao pravi patriotski, srpski meni. Međutim, u jednoj kafani imaju još jedan, kako kažu, patriotskiji meni.

Šef kuhinje Rade Vukojević ovog vikenda imao je zahtevan zadatak.

Na pitanje šta je spremio za ovaj vikend šef kuhinje Rade Vukojević kaže da je pripremio tradicionalno jelo Trinindada i Tobaga, pileća krilca u slatko ljutom sosu sa zelenom bananom.

I to nije jedino egzotično jelo koje u ovoj kafani možete probati. Služili su i šeftalje sa Kipra, lajon fiš sa Bahama, podkarpov sa Tajlanda, bifluvondo iz Ugande. I još više od 60 gurmanluka zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Na taj meni smo se odlučili iz patriotskih razloga, a potom i da bi ljudi u Beogradu mogli da probaju neka jela koja nisu u mogućnosti da probaju na nekom drugom mestu. Ali i kako bi pozdravili i zahvalli se tim zemljama koje ne samo što nisu priznale Kosovo nego i što poštuju Srbiju i međunarodno pravo“, objašnjava vlasnik kafane „Korčagin“, Vojin Cucić.

Vlasnik Vojin kaže da svake sedmice imaju spreman plan čije jelo pripremaju za nedeljni ručak. Ipak, spremni su i na iznenađenja.

„Deset zemalja je već uspelo ove godine da povuče priznanje i njih ubacujemo preko reda. Sad smo čak imali i problem, jer za nedelju dana su tri zemlje povule priznanje Komonvelt Dominika, Grenada i Komorska ostrva i svi su oni išli preko reda, a čak je i igrač Zvezde Ben, koji je sa Komorskih ostrva, podržao akciju i došao da proba piletinu u kokosovom mleku“, kaže Cucić.

San svakog kuvara je da isproba što više recepata, a Radetu se taj san ispunio kada je pre godinu dana počeo da sprema egzotična jela.

„Zahtevno je u tom smislu što teško nalazimo sastojke, ali se ipak snalazimo da to bude autentično. Imali smo tu goste iz raznoraznih zemalja koje nisu priznale Kosovo i svi su rekli da je to otprilike to. Svi su u principu zadovoljni", kaže šef kuhinje Rade.

Na pitanje gde pronalaze recepte ističe da se snalaze ali i da im je internet glavni saveznik.

„Trudimo se da uzimamo samo nacionana jela, dakle ne ono što se služi po njihovim 'fensi' restoranima nego baš ono nešto što je njihovo nacionalno jelo. Čak i njihov hleb spremamo da bi bilo što autentičije jelo“, navodi Rade Vukojević.

I baš jela iz na primer Nepala, Lesota, Mozambika ili Vijetnama omogućuju i njihov humanitarni rad. Tako da 100 dinara od svakog nedeljnog ručka izdvajaju za višečlane porodice na Kosovu i stipendiranje studenata Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. април 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом