U Stupnici se pravi najukusniji džem od šipaka

Sezona je spremanja zimnice. A procedura pravljenja džema od šipaka, pored ajvara, jedna je od najsloženijih. Zato se već nekoliko godina početkom septembra meštani lozničkih sela okupljaju u Stupnici i zajedno prave, kako kažu, najukusniji džem.

Dug je put od branja šipka do gotovog proizvoda, a zbog komplikovane procedure, mnogi odustaju. Lakše je i brže kad se radi zajedno, kaže 72-godišnji Miodrag.

„Ja sam zasadio šipurak da bi imali ovde u ovom našem kraju, da ceo komšiluk, a i šire ovde, okolna sela, imamo tako da se družimo“, objašnjava Miodrag Jovanović iz Stupnice.

„Evo, čistimo šipak za kuvanje, spremamo ručak. Družimo se, došli smo da se družimo“, ističe Koviljka Grujičić iz Stave.

Glavna domaćica je Ljubinka iz okolnog sela Brezjaka. Džem od šipaka kuvala je još kao mala, uz baku i mamu, a sada svoj recept rado deli i sa drugima.

„Prvo se nabere šipurak, pa se obari, kad se obari onda se samelje i pasira se kroz pasirku i onda, to što ispasiramo, moramo još jednom da procedimo“, kaže Ljubinka Basta iz Brezjaka.

Tokom spremanja džema, ni muškarci nisu izuzeti od posla.

Posle celodnevne pripreme, zahvaljući zajedničkom radu, šipak je konačno dospeo u šerpu, gde se na starom „smederevcu“ kuva od tri do četiri sata.

„Treba dosta vremena, dan-dva otprilike, ali se na kraju isplati svakako jer, ipak, taj ukus ne može se meriti ni sa čim, ni sa jednim drugim džemom“, smatra Ljubinka Basta iz Brezjaka.

Uverili smo se da je za džem od šipaka potrebno dosta vremena kao i truda iskusnih domaćica. Sve to kažu vredi, jer kada se ukuva, naspe u teglu, a zatim namaže po hlebu, ukus je neponovljiv.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. април 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом