petak, 22.04.2016, 10:14 -> 15:20
Izvor: RTS, Jutjub
Kako se za jelo priprema najotrovnija riba na svetu
Serviranje i konzumiranje fugua u Japanu oduvek je bilo obavijeno velom misterije i opasnosti zbog izuzetno jakog otrova koji je najčešće fatalan.
Zašto je onda jesti? Zato što je, ukoliko spremljena kako treba, bezbedna za jelo, a njeno meso se smatra delikatesom.
Dobro je poznato da je za njeno pripremanje potreban iskusan kuvar, koji prolazi desetogodišnju obuku.
Šef Sasaki, koji je specijalista za fugu već 45 godina i jedan od malobrojnih kuvara koji imaju dozvolu za njeno spremanje, pokazuje kako se jedna od najotrovnijih životinja u prirodi servira.
Karijeru je započeo sa 18 godina, a ističe da je morao da prođe desetogodišnji period učenja o čišćenju fugua.
„I ženke i mužjaci su otrovni. Njihova krv sadrži bezbojni otrov tetrodotoksin“, navodi Sasaki.
Prema njegovim rečima, meso fugua se podrazumeva kao luksuz i ima mnogo ljudi koji je nikada nisu probali, ali to žele da urade jednom u životu.
„Njen ukus se ne može opisati. Misteriozan je. Pravi delikates. Kada je stavite u usta osećate koliko je meso delikatno. Pravo posluženje može da pojača ugođaj“, ističe japanski kuvar.
Njeno serviranje nije jednostavan proces i, kako kaže, morate biti predani poslu.
„Ja je poslužujem znajući da je vaš život u mojim rukama i moram da budem ekstremno pažljiv. Fugu je potpuno bezbedan za jelo i ukoliko me gledate dok ga spremam i vi ćete se osećati bezbedno“, dodaje Sasaki.
Uputstvo
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.
Broj komentara 3
Pošalji komentarNije tacno
Naj otrovnija riba je moja svekrva !!! Nju nemoze ni moj svekar da sredi opasna je ribetina .
Otrovnu ribu ume da sprema, i....
.....cuveni Steva Karapandza! Za mladje citaoce da kazem, da je bio najpoznatiji kuvar u nekadasnjoj SFRJ, i sef kuhinje u prestiznom hotelu "Esplanada" u Zagrebu! Kuvao je za mnoge poznate licnosti sirom - sveta! Morao je napustiti ex Yu, tj. Hrvatsku, 1991 godine, samo zato sto je - Srbin! "Nije lako biti srbin u Hrvatskoj, ali je - lepo"!
Zbog cega (samo) fugu
Postoje i gljive za jednom u zivotu.