уторак, 23.02.2016, 00:10 -> 07:55
Извор: РТС
Beograđani „smazali“ kulturno blago Japana
Kulturno nasleđe Uneska obično se pažljivo čuva, ali večeras su ga Beograđani praktično uništavali, i to je veoma dobra vest. U hotelu „Kraun plaza“ japanski kuvari predstavili su japansku hranu koju Unesko štiti od 2013. godine. Srećom, štite se samo recepti. Kuvari su došli u organizaciji japanske ambasade u Beogradu, a cilj je predstavljanje tradicionalne kuhinje te zemlje.
Dok je u Srbiji tek okončana sezona svinjskih pihtija, iz Japana su nam stigle pihtije od ribe. Pored njih i razni oblici sušija. U svim oblicima i bojama, pa čak i na ražnjiću.
Pored automobilske i IT industrije simbole Japana je svakako suši. Glavni suši majstor koji predvodi grupu od pet kuvara koji su došli iz Japana, kaže da je potrebno provesti pet dugih godina u kuhinji da bi se savladao zanat.
Glavni kuvar Hirokazu Tomisava kaže da je juče jeo mleveno meso na roštilju i dodaje da je bilo mnogo uskusno, kao i domaću supu, koja je bila odlična.
Hirokazu Tomisava je profesor na Univertitetu i predavač u kulinarskoj školi u Tokiju. Isti grad ga je odlikovao za njegov rad, a car pozvao da mu sprema trpezu na rođendanskoj zabavi. Jednom rečju, vrlo je važna ličnost u istočnom gastronomskom svetu. Večeras je spremao hranu za Beograđane.
„Sve namirinice koje smo koristili kupljene su na lokalnoj pijaci. Sve što koristimo u Japanu, našli smo ovde. Osim sirćeta. Vaše je drugačije, ali lepo ide uz našu kuhinju“, kaže glavni kuvar.
Otkrivanje japanske kuhinje je otkrivanje balansa i umerenosti u životu, kaže ambasador Japana. Ona takođe simboliše i zdravu ishranu.
„U Srbiji postoji izreka, zdravlje na usta ulazi. Nadam se da ćete večeras uz suši i sake uneti dosta dobrih sastojaka da budete dugo zdravi“, rekao je ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara.
Ono što stavimo na sto treba da poštujemo, smatraju u Japanu.
„Povrće i voće je isto životinja. Onda mi dobijemo taj život, i možemo da preživimo. To znači mi moramo da svakom obroku izrazimo zahvalnost“, rekao je ataše za kulturu ambasade Japana u Srbiji Juićiro Omori.
U Srbiji se domaćinu zahvalnost izražava uz rakiju, u Japanu uz sake. Nije nezgodno ako se mnogo zahvaljujete.
„Sake nije toliko jak, zato u Srbiji postoji rakija. Za građane Srbije sake nije težak“, kaže Omori.
Uz našu tešku hranu, i kako i Japanci primećuju, teško piće, kako čovek da onda kod nas vodi lak život? Ni Japanci ne znaju.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар