Читај ми!

Pećinski crteži stari 40.000 godina pronađeni u Aziji

Svetski naučnici otkrili su na indonežanskom ostrvu Sulavesi pećinske crteže naslikane pre gotovo četrdeset hiljada godina, što predstavlja preokret opštepriznatom uverenju da je pećinska umetnost započeta u zapadnoj Evropi, prenosi naučni časopis "Nature".

Proučavajući krečnjak u pećini Maros na Sulavesiju, australijski i indonežanski naučnici otkrili su dva crteža naslikana pre najmanje 39.900 godina.

„Oduvek smo pretpostavljali da je Evropa kolevka prve ljudske kreativnosti, posebno pećinske umetnosti, koja je stara oko četrdeset hiljada godina. Naša otkrića u Indoneziji svedoče da su ljudi na drugom kraju sveta takođe crtali po zidovima pećina“, rekao je autor studije, australijski naučnik Maksim Obert.

Prema njegovim rečima, indonežanski crteži su jednako lepi kao i oni u pećinama Francuske i Španije naslikani u isto vreme, tokom ledenog doba.

Prvo umetničko delo poznato u svetu je crtež crvenog diska u pećini Kastiljo na severu Španije, naslikan pre 40.800 godina.

Prvi impresionistički crtež, crtež nosoroga, pronađen je u Evropi u pećini Šove u Francuskoj i star je između 35.300 i 38.800 godina. Pećina Maros u Indoneziji poznata je naučnicma od 1950. godine.

Međutim, do skora se smatralo da su crteži stari oko 10.000 godina zbog brze erozije na tom tropskom području, zbog čega su stručnjaci smatrali da ne mogu da budu stariji.

Ti azijski crteži su manje očuvani od evropskih i brže propadaju.

U pećini Maros teče voda zbog koje se na pojedinim mestima zidova stvara naslaga krečnjaka koji sadrže tragove uranijuma. Raspad atoma uranijuma funkcioniše kao sat i omogućava da se odredi starost krečnjaka.

Naučnici su na taj način otkrili da su indonežanski crteži mnogo stariji nego što se mislilo i da potiču iz doba prvih crteža nastalih u Evropi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи