Читај ми!

Rumunska je zastava pregolema

Dvesta Rumuna je danas nekoliko časova na jednom lokalnom aerodromu razvijalo najveću zastavu na svetu, dimenzija 350 puta 227 metara. Malo je falilo da im jak vetar „oduva Ginisov rekord“.

Žitelji jednog rumunskog sela razvili su danas gigantsku zastavu, najveću ikada napravljenu, i upisali se u Ginisovu knjigu rekorda.

Zastava na sportskom aerodromu u selu Klinčeni teška je pet tona, a dimenzije su joj 349,4 puta 226,9 metara, odnosno 79.290 metara kvadratnih, što je skoro 11 puta veća površina od prosečnog fudbalskog igrališta.

Da bi se zastava razvila kako treba, bilo je potrebno oko 200 ljudi, pri čemu je duvao jak vetar, otežavajući napore radnika Fabrike za izradu zastava „Buftea" da svoje delo drže čvrsto na zemlji.

Kako bi se sprečilo da zastavu odnese vetar, na nju su stavljane male vreće sa peskom.

Menadžer Fabrike, Adrijan Dragomir, izjavio je da su za izradu zastave bile potrebne sedmice, i da je ukupno potrošeno 70 kilometara konca.

Predstavnik Ginisa je potvrdio da je reč o rekordu. Prethodni je postignut u Libanu 2010. godine zastavom od 65.000 kvadratnih metara. 

Inicijativu da se postavi nov svetski rekord povela je privatna rumunska televizija Antena3, a uz pomoć pomenute fabrike i više sponzora.

Na svečanosti proglašenja rekorda, započetoj intoniranjem državne himne u interpretaciji vojnog orkestra, bili su premijer Viktor Ponta, ministar odbrane Mirčea Duša i veliki broj radoznalaca.

Piloti aerokluba sa Aerodroma „Klinčeni" su izveli poseban akrobatski program.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи