Назвали пса Садат и увредили Египћане

Због тога што је амерички филмски студио "Дримворкс" увредио египатски народ дајући у филму име бившег египатског председника и нобеловца Анвара Ел Садата псу, Садатова ћерка их је тужила.

Рокаја Садат, најстарија ћерка бившег египатског председника Мохамеда Анвара Ел Садата, поднела је тужбу у Каиру против холивудског филмског студија "Дримворкс" (Dreamworks) због тога што пас у филму "Волим те, човече" (I Love You, Man) носи име њеног оца.

Египатско тужилаштво најавило је да ће размотрити тужбу Рокаје Садат, али није јасно како би се, каква год да буде одлука, то могло применити на холивудску компанију.

Сидни, један од главних ликова у овој романтичној комедији којег тумачи Џејсон Сигел, има пса који се зове Анвар Садат. Када је у једној сцени упитан да ли је дао име псу због тога што му се допадала политика бившег египатског председника, Сидни одговорио је да је то "због тога што његов пас врло личи на Анвара Садата".

Адвокат Рокаје Садат изјавио је да филм због тога права катастрофа и да представља велику срамоту. Он је додао да је председник Садат, иначе добитник Нобелове награде за мир 1978, важна личност не само у египатској већ у целокупној арапској историји.

"Можда је то смешно у САД, али за нас је ово велика увреда, чак и да се не односи на икону као што је Садат", написао је један од блогера на "Египатској хроници".

Комедија "Волим те, човече" почела је да се приказује у Египту пре месец дана, али су египатски дистрибутери избацили сцену са псом.

Египатска јавност сазнала је за ту сцену преко интернета, тачније сајта Maswary.com.

Пас је иначе код муслимана једна од такозваних "прљавих животиња". На Блиском истоку назвати неког псом представља једну од најтежих увреда.

Иначе, Садат је владао Египтом од 1970. до 1981. године, када је убијен у атентату органозованом од стране исламских екстремиста који су се противили мировном споразуму са Израелом из 1979. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару